Jonas Andersson, ordförande hälso- och sjukvårdsstyrelsen (L).

Styrelseordförande: ”magstarkt av revisionsenheten”

Publicerad

Beredningen av det nya avtalet med SOS-alarm har fått kritik, men ordförande för Hälso- och sjukvårdsstyrelsen håller inte med.

Jonas Andersson (L), ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, har inte läst hela rapporten från revisionsenheten men har fått de viktigaste delarna dragna för sig, berättar han. Och han delar inte revisorernas uppfattning om beredningen av ärendet.

– Det här är inte ny kritik utan det känns väl snarare som de har någon hang-up just när det gäller vårt avtal med SOS-alarm. Jag är tacksam och glad över att vi tagit det här beslutet, säger Jonas Andersson.

Som du själv tar upp så har ni fått kritik innan, hur kommer det sig att ni inte lyssnat på deras rekommendationer?

– Jag står helt bakom beslutet och tycker snarare det här är magstarkt av revisionsenheten. I och med att vi har skrivit nytt avtal så har vi säkrat att regionens invånare har en fungerande alarmeringstjänst där någon svarar när man ringer.

”Väldigt billigt och förmånligt avtal innan”

Ni har inte gjort någon egen ekonomisk analys, varför?

– Tiden fanns inte, vi var tvungna att säkra att tjänsten finns till våra invånare eftersom vi inte lyckats starta upp vår egen organisation med egna sjuksköterskor. Men vår kostnad är detsamma som andra jämförbara landsting, vi betalar inget överpris.

Men det är ett dyrare avtal?

– Ja ordentligt mycket dyrare, men det beror på att vi har haft ett väldigt billigt och förmånligt avtal innan. Vi visste att det skulle bli dyrare nu, det var väntat.

Så, för att sammanfatta, du anser inte att det finns någon brist i beredningen av avtalet?

– Politiken och tjänstemännen har haft olika åsikter kring avtalet och det har varit turbulent. Att politikerna ändå lyckats besluta om avtalet är jag enbart glad över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.