Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anneli Wejke, valledningen länsstyrelsen Västra Götaland, säger att man under onsdagen gått ut med förtydligande information. Foto: TT/SVT

Svängningen om personkryss: ”Kan titta på vissa bedömningar igen”

Uppdaterad
Publicerad

Personkryss på röstsedlar som snuddade vid två boxar underkändes i måndags. Idag är det en bedömningsfråga.

– Det kan mycket väl vara så att vi tittar på vissa bedömningar igen, säger Anneli Wejke, valledningen i Västra Götalands län.

Kritiska personer hörde av sig till SVT Nyheter kring att Länsstyrelsen i Västra Götaland i fredags, mitt under pågående rösträkning, instruerat att personkryss som snuddade vid en intilliggande ruta enbart skulle räknas som en röst på partiet.

Men nu uppger källor för SVT Nyheter att det skett en svängning.

”Inte vara så petnoga”

Under onsdagens morgongenomgång fick rösträknarna andra direktiv än de som gick ut på fredagen.

– Vi ska titta på väljaren intention, vi ska inte vara så petnoga. Är det en tydlig markering kring vilken kandidat man avser så ska vi gå på det, säger en person som vill vara anonym, till SVT Nyheter.

Enligt personen pågår dessutom arbete med att på nytt granska de personkryss som blivit underkända och endast räknats som en partiröst i kommunvalet.

Kryss kan granskas på nytt

Valledningen för länsstyrelsen i Västra Götaland bekräftar att man under dagen gått ut med förtydligande information.

– Vi har ju försökt lämna ytterligare information där vi trycker på just ”Vad är väljarens vilja?” men att det många gånger kan bli en bedömningsfråga, säger Anneli Wejke, valledningen Västra Götalnds län.

Kan det också bli så att ni går igenom om personröster blivit underkända av felaktiga skäl?

– Det kan mycket väl vara så att vi tittar på vissa bedömningar igen.

”Ta med oss till utvärderingen”

Anneli Wejke betonar att både extrakontrollerna av redan räknade röster och att kontinuerligt gå ut med information kring bedömning av personkryss är rutiner som funnits sedan tidigare.

Borde ni varit tydligare tidigare i skedet, för nu kan det ju bli endel dubbelarbete?

– Det får bli något som vi får ta med oss till utvärderingen och ser hur vi jobbat med informationen löpande under sammanräkningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.