Se ”det svävande övergångsstället” i Lerum – går du på 3D-illussionen? Foto: Mattias Jansson/Lerums kommun

Se det svävande övergångsstället i Lerum

Uppdaterad
Publicerad

Här är den smarta 3D-illusionen som ska få bilister i Gråbo att att stanna.
”Jag saktade ner såklart, för det gjorde mig tveksam”, berättar en kommuninvånare.

Sedan två veckor tillbaka finns ett nymålat 3D-övergångsställe i närheten av tre skolor i Lerums kommun. För trafikanter ser de vita linjerna ut som om de svävar och kan lätt lura ögat.

Det nya 3D-övergångsstället är en del i skolvägen mellan Ljungviksskolan, Lekstorskolan och Röselidsskolan. Och syftet var att bilister ska se övergångstället bättre och sakta ner farten.

– Eleverna som har varit med i projektet går mellan skolorna för vissa lektioner. De fick tycka till om vägarna mellan skolorna och komma med önskemål, säger Rebecca Greek som är projektet på Lerums kommun.

Unikt projekt

Idén till projektet kom till efter en medborgardialog med elever i årskurs fem till sju. Enligt Rebecca Grek är projektet unikt i Sverige, det enda 3D övergångsstället hon har hört talas om finns i Helsingborg.

– Det var en konsulent som hade inspirationsbilder från Island på ett liknande övergångsställe, det var det som skakade liv i idén, säger hon.

Hur har reaktioner varit?

– Jag har inte hört så mycket än. Vi har ju inte kommit så långt, eftersom det var bara för två veckor sedan som övergångsstället blev färdigt. Men jag vet att reaktionerna i sociala medier har varit väldigt bra.

”Jag blev så förvånad och undrade hur jag skulle ta mig över de här blocken. Jag saktade ner såklart, för det gjorde mig tveksam. Bra gjort, mer sådant!!!”, skriver en person i en kommentar på kommunens Instagraminlägg.

I klippet ovan ser du hur hur det ser ut när man närmar sig övergångsstället. Vill du uppleva det i verkligheten så får du ta dig till Hjällsnäsvägen i närheten av korsningen mot Lundyvägen i Gråbo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lerum

Mer i ämnet