Under natten brann det bland annat i ett parkeringshus i centrala Trollhättan. Även flera bilar antändes. Foto: Robert Betzehag

Två män anhållna efter bränderna i Trollhättan

Uppdaterad
Publicerad

Två män i 20-årsåldern har gripits och sitter anhållna misstänkta för grov mordbrand efter bränderna i Trollhättan. Under torsdagskvällen brann det i ett stort antal bilar, ett parkeringshus och ett flerfamiljshus.

– Jag kan inte heller utesluta att det blir fler gripanden också, säger Jenny Wester, lokalpolisområdeschef i Östra Fyrbodal.

SVT:s reporter Richard Veldre befann sig under fredagsmorgonen på plats vid det parkeringshus som totalförstördes i samband med en av de sex bränder som polisen just nu utreder. Eftersläckningsarbetet pågick ännu på fredagsmorgonen och röken bredde ut sig i området.

– Polisen har inlett en febril aktivitet. Man har en idé om vad det här kan handla om. Det har hänt tidigare att man har inlett en insats och att man då får bilbränder som svar. Det är någonting man tittar på nu också, om det finns ett samband med tidigare polisingripanden, säger Richard Veldre i Morgonstudion.

Det har inträffat liknande bränder tidigare i Trollhättan. Men skillnaden nu mot då är, enligt Richard Veldre, den geografiska spridningen.

– Att det är på så många ställen samtidigt har jag inte varit med om så länge jag har jobbat här, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Richard Veldre var på plats vid brandområdet under fredagsmorgonen. Foto: SVT/Robert Betzehag

Två män gripna

Strax efter klockan 21 meddelade polisen att två män i 20-årsåldern har gripits under eftermiddagen och kvällen. Bägge männen sitter anhållna misstänkta för grov mordbrand.

– Utredningsarbetet fortsätter. Förhör med de misstänkta kommer att hållas och vi kommer fortsätta att knacka dörr. Vi är fortfarande intresserade av iakttagelser men jag vill särskilt tacka dem som hörsammat vår vädjan och som har hört av sig till polisen med tips och observationer, säger Jenny Wester, lokalpolisområdeschef i Östra Fyrbodal.

Hon menar att allmänhetens iakttagelser har varit viktig för polisen i utredningsarbetet, men att det är fortsatt högt tryck då polisen inte kan utesluta att det blir fler gripanden framöver.

Ökad polisnärvaro i Trollhättan

Under kvällen och helgen kommer polisens trygghetsskapande arbetet fortsätta med ökad närvaro. Bland annat kommer polisens rytteri finnas på plats.

– Vår prio är att Trollhätteborna ska känna sig trygga och jag har full förståelse för känslan allt detta har skapat. Så vi fortsätter med en ökad närvaro på plats, säger hon.

Karta över Trollhättan med samtliga sex platser utritade – där bränderna inträffade sent på torsdagskvällen och natten mot fredag. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.