Mannen som misstänks för explosionen i Göteborg hittades senare död i vattnet vid Stenpiren. Foto: TT

Oklart hur mannen som misstänktes för explosionen i Göteborg avled

Uppdaterad
Publicerad

Dödsorsaken för den man i 55-årsåldern som på sannolika skäl misstänktes för explosionen på Övre Husargatan den 28 september och hittades död en dryg vecka senare är ännu oklar. Det visar det preliminära obduktionsprotokollet.

Fortfarande återstår alltså ett antal frågor för utredarna: Var han påverkad när han hamnade i vattnet? Har han valt att själv avsluta sitt liv, var det en olycka eller ligger det ett brott bakom? Polisen säger att det ”i nuläget” inte finns någon misstanke om brott bakom dödsfallet. Det finns heller inga fler misstänkta.

Missräkning

När kroppen hittades flytande i vattnet vid Stenpiren i centrala Göteborg på morgonen den 6 oktober var det en missräkning för utredarna, som hade velat ställa en rad frågor till mannen. Åklagaren hävde omedelbart efterlysningarna och släppte ifrån sig ledningen för den fortsatta utredningen till polisen. Där pågår nu ett intensivt och noggrant arbete för att försöka få klarhet i exakt vad som egentligen hände.

Polisen hoppas att kriminalteknikernas arbete och NFC:s analyser så småningom kan ge svar på frågor som vilka ämnen som ingick i sprängmedlet och exakt var explosionen skedde, liksom om det finns tecken på att den misstänkte hade medhjälpare eller agerade helt ensam.

Teknikerna lämnar

Under dagen kommer polisen troligen att återlämna fastigheten till fastighetsägaren Ernst Rosén.

– Då är det inte längre en brottsplats. Jag har inte varit där men har hört av dem som varit därinne att det är en exceptionell situation. Det finns ingenting som inte är skadat och det gör att det är extremt svårt att säga vad som är vad och hur det gått till. Både brand och explosion har förstört så mycket. En otroligt svår plats att jobba på, säger Stefan Gustafsson på polisens kommunikationsavdelning.

Klippet nedan är från den 6 oktober, när mannen hittades död i göteborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den man i 55-årsåldern som misstänks för Göteborgsexplosionen hittades idag död vid Stenpiren i Göteborg. Foto: Lars Wiklund/SVT, Adam Ihse/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Annedal i Göteborg

Mer i ämnet