Valeria Helander, är grävande reporter på SVT Nyheter Väst. Foto: SVT

SVT Västs Valeria Helander nominerad till Guldspaden

Publicerad

Idag offentliggjordes vilka grävande journalister som nominerats till det prestigefulla priset Guldspaden. En av de nominerade är SVT Västs reporter Valeria Helander för sin granskning av skönhetsbranschen.

Den uppmärksammade granskningen av skönhetsbranschen som Valeria Helander nomineras för publicerades i juni 2017. Genom att utge sig för att vara kund lyckades hon avslöja att personal på salonger som erbjudit botox ljugit om att de haft vårdutbildning.

Hur känns det?

– Det känns så klart jätteroligt, för det här är det finaste priset för grävande journalistik i Sverige. Det känns också bra att vi lyckats få upp ögonen för en bransch som under lång tid gått under radarn.

Varför var den här granskningen viktig?

– Skönhetsbranschen har i princip fått verka fritt utanför lagens ramar. Många har råkat illa ut och vissa har fått men för livet, samtidigt som en del oseriösa aktörer skott sig genom att lyckas kringgå de få regler som faktiskt finns. Det är viktigt ur konsumentsynpunkt att människor är medvetna om vilka risker som finns och också viktigt att de oseriösa aktörerna faktiskt blir granskade. En av de granskade salongerna slutade efter granskningen att göra botox, något som visar att en del faktiskt tog till sig av kritiken.

Hur fick du upp ögonen för ämnet? 

– Idén till granskningen var från början ett tips om att flera salonger i stan ljuger om att deras personal är legitimerad sjukvårdspersonal. När jag sedan började nysta i historien visade det sig att det fanns flera andra missförhållanden inom skönhetsbranschen som behöver belysas.

Vinnarna bland de nominerade i sju olika kategorier offentliggörs den 14 april på en gala i Helsingborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar skönhetssalonger

Mer i ämnet