ARKIVBILD: Lastfartyget Ternvind efter att det kolliderat med Stena Jutlandica 2015.

Tankfartyg på grund utanför Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Ett 130 meter långt tankfartyg gick på grund norr om Brännö utanför Göteborg vid 15-tiden under lördagseftermiddagen.

Kustbevakningen var på plats inom 30 minuter för att undersöka fartyget.

– Vi har enheter på plats och håller på att säkerställa att den inte tar in vatten, sa Angelica Johansson som är ledningscentralsoperatör vid Kustbevakningen kort efter att de kommit dit.

Maskinproblem kan ligga bakom

Enligt Kustbevakningen var det troligtvis maskinproblem som gjorde att fartyget förlorade styrförmågan och drev upp på grundet.

– Fartyget hade ingen olja eller annan last, säger Valdemar Lindekrans som är kommunikatör vid Kustbevakningen.

När olyckan inträffade hade lastfartyget en lots med sig. Efter grundstötningen försökte lotsbåten hålla fartyget i schack så att det inte skulle driva på grundet ännu mer.

Fartyget bogseras mot Göteborg

Vid 16.30-tiden meddelade Kustbevakningen att fartyget kommit loss och att det bogseras in i inloppet till Göteborg för att ankra och undersökas.

– Det finns inga tecken på att någon olja eller något annat läckt ut och ingen person ska heller ha kommit till skada, säger Valdemar Lindekrans.

Samma fartyg, Ternvind, som under lördagen gick på grund var 2015 inblandat i en olycka med Stena Jutlandica.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.