Många inom teatervärlden drabbas hårt av 50-personers gränsen för allmänna sammankomster. Teaterhuset i Mölndal har valt att skjuta fram sin premiär ett år. Foto: Privat/SVT

Klassiska föreställningen inställd – första gången på 30 år

Publicerad

Ställ om eller ställ in. Med ett par veckor till premiären valde föreningen Teaterhuset i Mölndal till slut att ställa in sin traditionella sommaruppsättning, för första gången på 30 år.

Se klipp från repetitionerna av Peter Pan i spelaren ovan.

Hela repperioden är gjort, kostymerna sydda och danserna koreograferade. Men med tre veckor till premiären ställde Teaterhuset i Mölndal in de tjugo föreställningarna av Peter Pan som var planerade till den här sommaren.

Coronapandemin

– Det var en sorg. Samtidigt som det fanns en lättnad att nu har vi tagit beslutet, för det här rår vi ju faktiskt inte på, säger Emelie Wessberg, producent på den ideella föreningen Teaterhuset.

”Väntat men ledsamt”

De senaste åren har sommarspelen, som de kallas, lockat runt 7 000 personer i publiken per föreställningsperiod. Men på grund av 50-personers gränsen vid allmänna sammankomster, har de valt att skjuta fram premiären ett år.

– Det var ganska väntat men fortfarande ledsamt när det blev inställt, säger Alexander Lundqvist, som fått titelrollen som Peter.

Teaterhuset valde ändå att fortsätta sin verksamhet som vanligt under coronavåren då många engagerade är just ungdomar, som redan påverkades av pandemin genom exempelvis distansundervisning.

Drabbad bransch

Både stora och små kulturutövare drabbas ekonomiskt av de begränsningar som finns, för att hindra smittspridningen av coronapandemin. Familjeföreställningarna under sommaren i Mölndal är Teaterhusets största årliga produktion.

– Det är vår största inkomstkälla och det är det som finansierar vår verksamhet resten av året. Framförallt den verksamhet vi har för barn och unga, säger Emelie Wessberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet