Foto: TT

Thailändska pojklaget välkomnas till Gothia cup

Uppdaterad
Publicerad
I över två veckor satt de tolv pojkarna och deras fotbollstränare instängda i en grotta. Nu har de räddats, och fått inbjudningar till fotbollsturneringar runtom i världen.

Gothia cup lovar att stå för alla kostnader för laget under nästa års turnering, rapporterar Göteborgs-Posten. Cup-generalen Dennis Andersson säger att berättelsen om pojkarna har varit rörande.

– Vi har alla läst om och följt detta, och berörts av de här killarnas kamp. Sen har vi en speciell relation med Thailand. Vi har bedrivit fotbollsskola utanför Bangkok och varje år tagit emot flera lag från landet.

Gothia Cup-generalen Dennis Andersson

Inte ensamma om inbjudan

Pojklaget har även bjudits in att besöka Manchester Uniteds hemmaarena Old Trafford.

Laget har fått många inbjudningar – finns det inte barn som skulle behöva stödet bättre?

– Jo, men det får de ju också. Vi har en fond som gör det möjligt för oss att varje år ta emot lag som annars inte hade haft råd att vara med i turneringen, säger Dennis Andersson.

”Ett naturligt agerande”

Han syftar på Gothia Cup-foundation, en fond med medel från cupen och sponsorer inom näringslivet. Pengar från fonden används till att bjuda in lag från länder runtom i världen. Man driver även idrottsskolor i Thailand och vissa afrikanska länder.

Pojklaget från Thailand har fått enorm uppmärksamhet i medierna under sommaren. Men Dennis Andersson förnekar att Gothia Cups inbjudan skulle vara ett sätt att försöka stärka turneringens varumärke. 

– Vi diskuterade det här – kan det missuppfattas? Men om man tänker så får man ju akta sig för att vara snäll och göra goda gärningar. Det här är ett naturligt agerande, vi bjuder in lag från andra delar av världen varje år, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Thailändskt pojklag fast i grotta

Mer i ämnet