Vistelsen i templet har setts som en ”andlig rensning” för pojkarna efter fångenskapen i grottan – men nu återvänder de hem. Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

Thailändska pojkarna återvänder hem

Publicerad

Pojkarna som räddades från den översvämmade grottan i Thailand har nu lämnat det buddhisttempel de vistats i, för att återvända hem till sina familjer.

Alla de tolv pojkarna, utom en som är kristen, och deras tränare har tillbringat nio dagar i templet i norra Thailand. Vistelsen har setts som en ”andlig rensning” för pojkarna som har tjänat som munknoviser. Syftet har också varit att hedra den dykare som dog under räddningsarbetet.

De är nu på väg hem igen efter en ceremoni på lördagen i templet, som avslutades med att de välsignades av munkarna. Omkring 300 personer närvarade, rapporterar nyhetsbyrån AP. Pojkarnas tränare kommer att stanna kvar i ytterligare tre månader i templet.

Intervjuförbud

De tolv pojkarna och deras fotbollstränare blev fångade i grottan Tham Luang den 23 juni efter att kraftiga regn fick vattnet därinne att stiga snabbt. De räddades drygt två veckor senare genom en komplicerad räddningsinsats som engagerade människor över hela världen. Sedan tillbringade pojkarna en vecka på sjukhus och samtliga har uppgetts vara vid god vigör.

Det finns dock farhågor om att pojkarna ska drabbas av posttraumatisk stress och Thailands regering har hotat med rättsliga åtgärder om någon försöker intervjua dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Thailändskt pojklag fast i grotta

Mer i ämnet