Pojkarna visas upp på sjukhuset. Foto: AFP

Grottdramat i Thailand: Pojkarna berättade om sina upplevelser under en presskonferens

Publicerad

Under onsdagen berättade de tolv thailändska pojkarna och deras fotbollstränare om vad som hände under de dagar de satt fast i grottan.
– Det var ett mirakel, sa en av pojkarna under presskonferensen, om när den förste dykaren nådde dem.

Iklädda fotbollskläder vinkade pojkarna glatt till pressen när de anlände till lokalen.

Inledningsvis fick de svara på frågor om hur det kändes när den första dykaren nådde fram till dem. Då hade de varit avskärmade från omvärlden i tio dagar.

– Det var ett mirakel, jag var chockad, svarade en av pojkarna.

Därför gick de in i grottan

Tillsammans hade gruppen gjort upp en plan om att besöka grottan, men de skulle bara vara där en kort stund.

– Vi bestämde oss för att gå in i grottan i utbildningssyfte, eftersom det var många som ville se den inifrån. Jag hade själv varit där inne förut, men många av pojkarna hade inte det, sa tränaren.

Behöll lugnet

Pojkarna beskrev att de till en början kände rädsla när de insåg att de satt fast. Men att de behöll lugnet och peppade varandra.

– Jag sa till andra att fortsätta kämpa och inte tappa hoppet, sa en av pojkarna.

Efter fyra, fem dagar började gruppen på allvar fundera på om de på egen hand ens skulle kunna ta sig ut. De började därför undersöka möjligheten att gräva sig ut.

– Vi turades om att gräva, till sent på nätterna, sa en av pojkarna.

Hittade dricksvatten

Som tur var lyckades gruppen hitta en dricksvattenkälla i närheten av den klippavsats där de satt fast.

– Innan man satte igång att gräva gick man till klippavsatsen för att dricka så mycket vatten man kunde, berättade en av pojkarna.

Några av pojkarna kände till att det skulle finnas en annan utgång ur grottan och gruppen försökte att nå fram till den.

Drar lärdom

Med anledning av den olyckliga incidenten har pojkarna börjat fundera mer över konsekvenserna av val och handlingar man gör. 

– Jag har lärt mig att det är viktigt att tänka efter innan man gör någonting, annars kan konsekvenserna bli allvarliga. Efter den här upplevelsen kommer jag att leva mitt liv fullt ut, sa en av pojkarna.

Drömmar

Många av dem drömmer fortfarande om att bli professionella fotbollsspelare – men också marinsoldater. Den thailändska dykaren som avled i samband med räddningsinsatsen var nämligen marinsoldat.

– Vi hoppas att han befinner sig på en bra plats. Vi tackar honom från djupet av våra hjärtan, sa en av pojkarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Thailändskt pojklag fast i grotta

Mer i ämnet