Visa alla (2)
Visa alla (2)

VIDEO: Se de första bilderna på pojkarna efter räddningsaktionen – ”starka i kropp och sinne”

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollslaget och dess tränare som räddades ur den thailändska grottan är i gott skick, uppger Thailands hälsodepartement. De visar inga tecken på stress men ska ha gått ner i vikt.
Nu har de första bilderna på pojkarna efter att de räddats ur grottan släppts.

Det tog 17 dagar innan pojkarna och dess tränare räddades ur Tham Luang Nang Non-grottan. Under tisdagen kom räddningspersonal ut med de sista fyra pojkarna och fotbollstränaren. Tränaren och en av pojkarna hade en mild lunginfektion, skriver Reuters, men i övrigt var de trots omständigheterna välmående. Samtliga vårdas nu på sjukhus.

– Enligt vår bedömning är de i gott skick och visar inte tecken på stress. De flesta pojkar förlorade i genomsnitt två kilo, säger Thongchai Lertwilairattanapong, från Thailands hälsodepartement.

”Alla är starka”

Det har nu släppts en video från Chiang Rai Prachanukroh Hospital, sjukhuset som pojkarna är inlagda på. I den kan man kan se pojkarna sitta i sina sängar i en isolerad del av sjukhuset.

Pojkarna ligger i varsin sjukhussäng. Alla har på sig mintgröna munskydd och vinkar mot kameran. En pojke håller ihop händerna, och nickar i en tackrörelse mot kameran.

Sjukhussalen skiljs åt korridoren utanför med stora fönster. I korridoren står pojkarnas föräldrar. De vinkar både mot pojkarna och kameran samtidigt som de torkar sina tårar.

– De är alla starka i både kropp och sinne, sa sjukhusdirektören Chaiwetch Thanapaisal under en presskonferens.

Risk för infektioner

Pojkarna räddades i etapper där de första fördes ut ur grottan i söndags. De fyra pojkarna kan nu gå och äta normalt, skriver Reuters. De som räddades i måndags får tills vidare nöja sig med mjukare mat. Pojkarna hade önskat sig kötträtter, men läkarna har varit försiktiga med vad de tillåts äta.

När de satt fast i grottan släckte de törsten med det vatten som rann längs med grottväggarna. Läkarna är därför oroliga för att de kan ha drabbats av infektioner. Därför kommer det tills vidare få sitta isolerade i karantän och får träffa sina familjemedlemmar genom en glasvägg. Dessutom finns risken för att de fått nipahvirus från fladdermöss som kan ha funnits i grottkomplexet. 

Förstärkt säkerhet vid grottan

Räddningsuppdraget är därmed slutfört och thailändska myndigheter kommer nu att vidta extra säkerhetsåtgärder för att skydda de som vill besöka grottan.

Förutom att en elitdykare dog under räddningsinsatsens planeringsfas, blev slutet trots det gott för fotbollslaget som fastnade i grottsystemet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Thailändskt pojklag fast i grotta

Mer i ämnet