Laura Brandell Tham, enhetschef på Tillväxtverket, arbetar för att få ner handläggningstiderna. Foto: TT/Tllväxtverket

Tillväxtverket kämpar med ansökningar – men utbetalningar dröjer: ”Helt unikt läge”

Uppdaterad
Publicerad

Kön är lång av företag som söker stödpengar till följd av coronapandemin hos Tillväxtverket. Myndigheten prioriterar därför handläggning före kommunikation.

– Det är självklart en utmaning för de företag som väntar på besked, säger Laura Brandell Tham, enhetschef på Tillväxtverket.

Tillväxtverket har hittills handlagt runt 80 000 ärenden för korttidsarbete, men runt 12 000 återstår som rör den förlängda ersättningen, varav Mandelmannen är ett. Normalt är mellan en till tre månaders handläggningstid för de fall där man har utökad kontroll.

– Det rådde väldigt stor osäkerhet i våras när vi fick uppdraget. Hur stora ärendevolymer som vi fick kunde vare sig vi eller regeringen riktigt bedöma i förväg, säger Laura Brandell Tham, enhetschef på Tillväxtverket.

Coronaviruset i Västsverige

En av dem som väntat länge på besked är Fredrik Boiso, i Göteborg. I över 110 dagar har han försökt få besked om det statligt stödet.

– Det är självklart en utmaning för de här företagen som väntar på besked, och det har vi stor förståelse för, men vi befinner oss också i ett helt unikt läge med den pandemi som vi har och som vi alla måste förhålla oss till, säger Laura Brandell Tham.

Starta klippet för att höra enhetschefen berätta mer om hur de ser på Tillväxtverkets kommunikation med företagare som väntar besked och vad myndigheten säger sig göra för att förbättra läget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet