Tjänstemän inför rätta efter behandlingen av fosterbarn

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera års utredande står nu tre tjänstemän och en politiker inför rätta i Borås tingsrätt. Det handlar om behandlingen av de två fosterbarnen i Mark.

Det är en ovanlig rättegång där en handläggare och två chefer vid socialtjänsten i Mark står åtalade tillsammans med den politiker som då var socialutskottets ordförande. Alla står åtalade för tjänstefel.

– De har inte utrett den oro som har uppkommit kring de här barnen kort tid efter att ärendet flyttades över till Marks kommun, säger Håkan Johansson kammaråklagare. Sedan har man inte gjort en tillräcklig utredning innan man flyttar barnen från det hem där de har vuxit upp och vistats under i princip hela sitt liv.

Fosterbarnen i mark

Omplacerades från sin fosterfamilj

Det var 2009 som två fosterbarn – 4 och 5 år gamla – omplacerades från sitt familjehem där de bott sedan de var små. Omplaceringen var kuppartad i samband med att fostermamman lämnat barnen för umgänge med den biologiska mamman. Beslutet om omplacering togs av politikern efter föredragning av tjänstemännen.

– Agerandet från tjänstemännen och den här politikern är allvarligt, säger Håkan Johansson kammaråklagare. Det handlar ju om barn som ska stå under vård från kommunen. Dessa barn har i vart fall riskerat att fara illa.

Chefer avskedades efter kritik

Marks kommun har tidigare fått kritik av Socialstyrelsen i det här fallet. Missförhållandena ledde till att chefer sparkades och politiker avgick.

Ingen försvarsadvokat ville i dag kommentera fallet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fosterbarnen i mark

Mer i ämnet