Delar av den tobaksråvara som beslagstogs vid tillslaget mot den illegala tobaksfabriken. Foto: Ekobrottsmyndigheten//TT

Tobaksliga lurade staten på miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Två män sitter häktade i den stora tobakshärvan som avslöjats. Ligan misstänks ha tillverkat tonvis med röktobak i en illegal fabrik i Göteborg och ska ha undanhållit staten flera miljoner i skatt.

– Det har varit fråga om en industriell tillverkning, säger Anders Berndtson-Sandell, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten (EBM), till TT.

Utredningen har pågått sedan i våras. Ligan misstänks ha tillverkat röktobak för rullade cigaretter i en illegal fabrik som legat i anslutning till en tobaksaffär på Hisingen.

– Man har haft asylsökande som har fått jobba för en låg lön, säger Berndtson-Sandell.

Minst åtta ton

Tobaken har därefter sålts i flera butiker utan att några punktskatter betalats. Ligan tros ha tillverkat och sålt minst åtta ton röktobak. Tobaken har sålts i butiker i Göteborg, men även i Linköping och Uddevalla.

– Man har tillverkat en egen etikett och haft varningstext på förpackningar. De är gjorda för att säljas i butik till konsument.

Nyligen slog EBM, polisen, Tullverket och Skatteverket till. Vid tillslaget beslagtogs över ett ton tobaksråvara, hundratals kilo färdigproducerad tobak och drygt 100 000 kronor i kontanter. Enligt åklagaren ska de ha undanhållit staten mellan 16 och 17 miljoner i uteblivna punktskatter.

Nu sitter två män häktade på sannolika skäl misstänkta grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

– Som brottsmisstankarna ser ut nu är det våra huvudmän.

Advokat Peter Edlund är försvarare åt en av de männen. Han säger att hans klient förnekar brott.

30-tal misstänkta

Anders Berndtson-Sandell berättar att nio personer är misstänkta i själva huvudärendet. Dessutom finns det mellan 15 och 20 tobakshandlare som är misstänkta för olovlig befattning av varan. Det finns även några personer i grossistledet som är inblandade.

– Totalt sett hamnar vi väl på ett 30-tal misstänkta.

Ett åtal kan tidigast komma i slutet av januari i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.