Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikaela Julher (th) säger att stranden i Strömstad påminde om skräckbilderna från Asien; stranden var täckt med ett tjockt lager plastskräp Foto: svt

Se bilderna från stranden i Strömstad – täckt med tjockt lager plast: ”Helt sjukt”

Uppdaterad
Publicerad

Strandstädarna trodde inte sina ögon när de kom fram. Ett tjockt lager plast täckte sandstranden och det krävdes närmare 200 säckar att samla ihop skräpet.

– Det är den värsta stranden vi har sett de senaste åren, säger Mikaela Julher, grundare av Clean sea.

En av västkusten mest nedskräpade stränder – se bilderna i klippet

Kusten utmed Bohuslän är den plats Sverige som är hårdast drabbad av skräp som sköljs upp på land. På grund av strömmar från Atlanten och Östersjön sköljs tonvis med skräp upp på stränderna – varje år.

Ändå är det bara en bråkdel av allt skräp i havet. Forskning uppskattar att endast tio procent av alla skräp i havet når stränder, resterande sjunker till botten.

Tjockt lager av plast

Sedan tre år tillbaka har företaget Clean sea plockat upp skräp längst västkusten, hittills har man samlat ihop runt 20 ton. Men det som de såg på stranden norr om Strömstad överraskade dem alla.

Stranden var helt täckt med ett tjockt lager plast.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer