Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Torbjörn Nilsson berättar om sina spelskulder. Foto: SVT

Torbjörn ljög om sitt spelmissbruk – lever med miljonskuld

Publicerad

Kungälvsbon Torbjörn Nilsson ljög om sitt spelande och till slut sprack hans förhållande. Han lever i dag med stora skulder – något han inte är ensam om. Spelberoendes förening i Göteborg ser nu en kraftig ökning i antalet personer som söker hjälp.

50-åriga Torbjörn Nilsson har spelat om pengar sedan han var tonåring. För fem år sedan berättade han för sin familj och sin före detta sambo om sitt missbruk och sina skulder – men han ljög om hur mycket pengar det rörde sig om.

– Jag var väl rädd för att bli lämnad, men så blev det ju ändå, säger han.

I augusti i år lämnade hans före detta sambo honom efter att hon upptäckt obetalda räkningar, berättar Torbjörn Nilsson . I dag bor han på soffan hos sin bror och han har regelbunden kontakt med psykolog.

Fler söker hjälp för sitt spelande

Det finns en tydlig trend när det gäller spelmissbruk: Fler söker hjälp. Det skrivs fler remisser kopplade till spelmissbruk, fler personer ringer till stödlinjen för spelare och anhöriga och fler kommer på mötena som arrangeras av spelberoendes förening i Göteborg.

Antalet personer som dyker upp på mötena har jämfört med förra året ökat med 39 procent. År 2022 var 866 personer på mötena och hittills i år har de haft 1233 personer.

– Jag tror att det är lite efterskalv från pandemin, säger Christian Lindqvist, rådgivare på spelberoendes förening.

Föreningen arrangerar möten där rådgivare som Christan, stöttar spelare och kommer med tips på hur de kan bli spelfria. En viktig sak är att berätta om sitt missbruk för sina anhöriga.

– Vi brukar rekommendera att någon anhörig tar över hela ekonomin till en början.

Vill hjälpa andra spelberoende

Genom att vara öppen med sin historia vill Torbjörn Nilsson hjälpa andra att inte hamna i samma sits som honom.

– Det gäller ju verkligen att berätta och vara ärlig. Det är bara det som hjälper, säger han.

Torbjörn Nilsson började spela som ett ett tidsfördriv när han var uttråkad. För att inte falla tillbaka försöker han hela tiden hålla sig sysselsatt. Han kokar kaffe, lagar mat och går på promenader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.