Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, uppmanar bilister att ha span när de kör på E20 mellan Mariestad och Götene. Foto: SVT

Trafikverket varnar för stora hål på E20: Ha span på vägen

Uppdaterad
Publicerad

Problemen på vintervägarna avlöser varandra och på E20 har stora potthål bildats mellan Mariestad och Götene.

Det är enligt Trafikverket ”slöseri med både tid och pengar” att laga vägen när det är kallt. Men personal finns på plats och fyller igen hålen med ett hållfast material flera gånger om dagen.

– Det går inte att asfaltera när det är så låga temperaturer, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Myndigheten uppmanar bilister att ta det lugnt eftersom hålen kan dyka upp snabbt och plötsligt.

Temperaturskillnader orsaken

När temperaturen rör sig mellan minus- och plusgrader expanderar respektive minskar vattnet i omfång under asfalten, vilket skapar håligheter under vägbanan.

– När något fordon kör där så ger asfalten vika.

Svåra att se

Potthålen kan vara svåra att se, särskilt när det är snö och is på vägarna. Vinterväglaget ställer över huvud taget höga krav på den som sitter bakom ratten, säger Bengt Olsson.

– Man ska ta det på allvar. Ha marginal till bilen framför och försök att hela tiden ha span framåt på vägen och vid sidan av, där det kan röra sig storvilt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.