Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Böter om för den som ger sig ut med olämpliga fordon, är en av förslagen som lyfts av Mattias Hjort, Statens väg- och trafikforskningsinstitut, VTI Foto: Johan Nilsson/TT

Forskarnas idé: Förbjud lastbilstrafik vid extremväder

Publicerad

Ett förbud för lastbilstrafik när vädret blir extremt och vägunderhållet inte hinner fram. Det är en idé som förs fram från Statens väg- och trafikforskningsinstitut, VTI, efter stoppet på E22.

– Man skulle kunna tänka sig att man förbjuder tung lastbilstrafik på vissa delsträckor om väderprognoserna ser alldeles för dåliga ut och man vet att det finns risk att man inte hinner komma ut och ploga för att se till att vägarna är lämpliga att köra på, säger Mattias Hjort, som är forskningsledare på VTI.

På VTI har man bland annat utrett huruvida regelverket kring lastbilens däck är tillräckliga. Reglerna skärptes och anses i dag vara tillräckliga.

E22 avstängd efter snökaos

Fokus har ofta legat på just däckens kvalitet, men ofta handlar det inte primärt om däcken utan om att väglaget helt enkelt är för dåligt.

– Det är väldigt viktigt att veta när man ska köra och när man inte ska köra, att följa väderleksrapporterna och veta om det kommer att kunna vara plogat och om det ens är lämpligt att ge sig ut, säger Mattias Hjort.

Pressas i alla väder

Transportbranschen är ofta pressad av hela samhällsekonomin att komma fram fort och i alla väder. Därför skulle hårdare regler kunna hjälpa åkare och förare att kunna säga nej till transporter, enligt Mattias Hjort. Om ingen får åka så går det inte anlita någon annan.

– Nåt annat man skulle kunna göra är att införa höga bötesbelopp för den som ger sig ut med olämpliga fordon och kör fast utan att ta hänsyn till det dåliga vädret och behöver bärgning, säger Mattias Hjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E22 avstängd efter snökaos

Mer i ämnet