Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var inga bra däck”, berättar snöröjaren Samuel om vad han såg när han kom fram till den första lastbilen som kört av E22 i Skåne. Foto: Fredrik Larsson

Första lastbilen som körde av på E22 hade dåliga däck

Uppdaterad
Publicerad

Den långtradare som var först med att köra fast på E22 mellan Hörby och Kristianstad hade slitna däck – det berättar snöröjaren Samuel som fick uppdraget att försöka få loss lastbilen.

– Den stod över båda vägbanorna, säger Samuel till SVT Nyheter.

Trafiken på E22 i Skåne släpptes på igen under fredagseftermiddagen. Över 50 timmar tidigare kom det första larmet till polisen.

Larmet klockan 10.38 i onsdags är den första noteringen som finns hos myndigheter som SVT Nyheter varit i kontakt med. Larmet gällde lastbilar som hade glidit av vägen.

E22 avstängd efter snökaos

– Exakt hur och när vi åkte dit vet jag inte i nuläget säger Filip Annas, presstalesperson på polisen i region Syd.

Oklart när Trafikverket fick larm

Även Trafikverket har en notering om att det var en eller flera lastbilar som orsakade stoppet.

– Den första informationen vi fick var att en lastbil stod över båda körfälten på E22 i närheten av Hörby, säger Daniel Mossberg, presstalesperson på Trafikverket.

Exakt när det larmet kom till Trafikverket kan myndigheten inte svara på i nuläget, de vet ännu heller inte så mycket mer om lastbilen.

– Vi har ingen information kring vilken typ av lastbil det var eller vilka däck den hade, säger Daniel Mossberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många lastbilar har suttit fast längs E22. Foto: SVT

“Inga bra däck”

Snöröjaren Samuel fick i uppdrag att hjälpa till att få loss lastbilen som stod längst fram och hade glidit av vägen. Samuel konstaterar att däcken på lastbilen var undermåliga.

– Det var inga bra däck. De passar inte i det här väglaget åtminstone. Lastbilen stod över båda vägbanorna i södergående riktning, säger han.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat att flera lastbilschaufförer larmat om att just dåliga däck kan ha förvärrat kaoset på E22. Att lastbilar, främst från andra länder, kör med däck som inte fungerar bra på svenskt vinterväglag är sedan tidigare välkänt hos räddningstjänsten.

– Det är en erfarenhet som vi har sedan tidigare. Att i vinterväglag så har lastbilar som kommer söderifrån inte den däckstandarden som krävs, säger Mikael Svensson, vakthavande befäl på räddningstjänsten i Kristianstad.

– Jag skulle inte bli förvånad om det är så i det här fallet också, säger Mikael Svensson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mina däck är ganska bra jämfört med många andra”, säger lastbilschauffören Walle. Foto: Fredrik Larsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E22 avstängd efter snökaos

Mer i ämnet