Tre krogar fick anmärkningar av miljöförvaltningen under lönelördagen. Foto: Janerik Henriksson / TT

Trängsel på tre krogar i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagskvällen var Göteborg stads miljöinspektörer återigen ute och inspekterade trängsel på krogarna. Tolv krogar fick besök och man upptäckte trängsel på tre.

Miljöförvaltningens kontrollanter var ute i krogvimlet under lördagskvällen för att kontrollera att krogarna följer Folkhälsomyndighetens föreskrifter om att minska trängsel.

– Vi var ute på tolv olika krogar och restauranger, och det är tre stycken som vi kommer behöva gå tillbaks till och göra ytterligare kvällsinspektioner, säger Anna Ledin, miljödirektör vid Göteborgs stad.

Ingen av krogarna hade dock så allvarlig anmärkning att miljöförvaltningen kommer ta kontakt med smittskyddet.

– Det är ingen stängning på gång, säger Anna Ledin.

Så här såg det ut i april när miljöförvaltningen inspekterade krogar i:

Nya regler för restauranger och krogar

Folkhälsomyndigheten föreskriver nu, med stöd av smittskyddsförordningen, att restauranger, barer och caféer i hela landet behöver vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19. Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.

Besökare ska äta och dricka sittandes vid bord. Personal bär ut beställningarna. Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge som det inte leder till trängsel eller köer.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.