Den unge mannen rånmördades vid Hjalmar Brantingsplatsen i Göteborg. Foto: Polisen

Tre åtalas för rånmord på Hjalmar Brantingsplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Två vänner satte sig på en bänk för att röka, men utsattes för ett rån som slutade med att den ene av dem knivhöggs i hjärtat. Nu åtalas två män och en kvinna för rånmordet på Hjalmar Brantingsplatsen i somras.

Det var den 17 juli som en man i 20-årsåldern rånades och knivskars till döds på Hjalmar Brantingsplatsen i Göteborg. De tre personer som nu åtalas greps i närheten av brottsplatsen och har varit frihetsberövande sedan dess. Trion åtalas för mord, grovt rån och övergrepp i rättssak, grovt brott, vilket GT var först att berätta om.

Åtalade mannen: ”Det blev fel”

En av de åtalade har erkänt att han utdelat det dödande hugget, men menade samtidigt att det inte var hans avsikt.

– Jag skulle bara hota han, men det blev fel, sa han i ett förhör i september.

Knivhöggs i hjärtat

Enligt åtalet har offret och hans vän, efter att ha lämnat ifrån sig en halskedja, försökt fly från platsen för att larma polisen. De ska då ha stoppats av de två åtalade männen, som frågade vem de hade ringt. Därefter kontrollerade de telefonen, och den ena av de två männen ska ha räckt över en kniv till den andre, som ska ha knivhuggit offret i hjärtat. Den åtalade trion ska i samband med det ha stulit en mobiltelefon och en ryggsäck, som innehöll en jacka, husnycklar, plånbok och kontokort.

Ung kvinna kastade iväg mordvapen

Den åtalade kvinnan, som är under 18 år, ska ha hanterat mordvapnet och kastat in det i en buske, och dessutom ”upprätthållit en tre mot två-situation” gentemot de två männen som rånades. Hon ska också ha förvarat den mobiltelefon som stals i sin bakficka.

Rättegången är planerad att inledas den 19 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.