Bilden togs efter att en person knivskurits till döds i mars förra året. Foto: TT

Tre döms till livstids fängelse för knivmord i Borås

Uppdaterad
Publicerad

En ung man knivhöggs till döds i en trappuppgång. Två andra skadades allvarligt. Nu skärper hovrätten straffen och dömer samtliga tre åtalade till fängelse på livstid för det brutala knivdådet i Borås.

– Det är flerfaldig synnerligen svår brottslighet, säger hovrättslagman Henrik Winman.

De tre männen var beväpnade med knivar och pistol. Alla hade de lämnat mobiltelefonerna hemma. Något som hovrätten anser talar starkt för att de planerat att ägna sig åt brottslighet som de förstod att polisen skulle komma att utreda.

En av männen ska ha riktat en pistol mot offren och uppmanat dem att öppna en låst dörr till ett trapphus. Där börjar attacken. En 18-åring knivhuggs i bröstet och avleder sedan av sina skador. Övriga två offer fick också allvarliga skador men överlevde.

Varit medhjälpare

I tingsrätten dömdes en man för mord medan de två andra frikändes för mord. Alla tre dömdes för två mordförsök. Till skillnad från tingsrätten dömer hovrätten de andra två männen för medhjälp till mord.

– De har varit helt nära gärningsmannen och också haft knivar. De har inte i agerat i samråd, men har varit medhjälpare till den som utförde mordet, säger hovrättslagman Henrik Winman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.