– Den klimatkris som är under uppsegling och som jag ser framför gör mig förtvivlad och förbannad, säger Göran Boardy, 67 år från Göteborg. Foto: SVT

Tre västsvenska röster från klimatprotesterna i Berlin

Uppdaterad
Publicerad

Det befinner sig omkring 250 svenska aktivister i Berlin för att få samhället att agera mot klimatförändringarna. Möt här tre av de som protesterar.

Göran Boardy, 67 år från Göteborg:

– Den klimatkris som är under uppsegling och som jag ser framför gör mig förtvivlad och förbannad.

Hur motiverar du att använda även olagliga metoder?

– Jag har hållit på med miljöfrågor till och från sedan 70-talet och det har försökts på alla möjliga vis att göra något åt klimat- och miljöfrågor, men som inte har lett till någonting. Det här mer icke-våld och civil olydnad är något som tilltalar mig som person. 

Hanna Boman, 26 år från Väse utanför Karlstad:

– Vare sig vi vill eller inte kommer samhälle

Foto: SVT

t att behöva förändras och det väldigt snart. Vi kan välja att göra det organiserat eller så kan vi välja att vänta och då kommer att klimatförändringarna att sköta det åt oss.

Benjamin Börjesson 28 år och Dagmar Börjesson 10 månader, från Kungsbacka.

– Det är en väldigt fin stämning. Man lära känna massa folk och alla hjälps åt. Vi ligger och fryser på någon gata på natten och då kommer någon annan och erbjuder en sovsäck. Trots att

Foto: SVT

man inte känner varandra och inte har träffats så sitter man i samma båt i detta och i klimatförändringarna, säger Benjamin Börjesson.

– Det är rätt konstigt att det är lagligt att öppna upp nya kolgruvor och att starta utvinningen av nya oljefält när det är helt uppenbart att det förstör på så många sätt, men att det vi gör är olagligt. Det säger något om rättssystemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.