Inrikesminister Anders Ygeman (S) har sagt nej till att Martin Saliba ska få avtjäna sitt straff i Libanon. Foto: Polisen/TT

Trippelmördare kan inte avtjäna straff i Libanon

Uppdaterad
Publicerad

Den dömde trippelmördaren Martin Saliba kan inte få avtjäna sitt livstidsstraff i Libanon. Det beslutade regeringen på torsdagsförmiddagen.

– Det föll på att han är svensk medborgare och motsatte sig överförande av straffverkställighet, säger Gustaf Marteleur på justitiedepartementet.

Det var Kriminalvården som föreslagit att Martin Saliba, som dömts till livstids fängelse för trippelmordet i Uddevalla, skulle kunna avtjäna sitt straff i Libanon. Begäran skickade Kriminalvården till regeringen efter att Libanon meddelat att de vägrar lämna ut trippemördaren.

LÄS MER: Saliba kan dömas i Libanon

Trippelmordet i Uddevalla

Kriminalvården ansåg att det fanns ”synnerliga skäl” för att Sverige skulle kunna begära så kallat ”överförande av straffverkställighet”.

Bland annat med hänsyn till brottets art, straffets längd, att Martin Saliba håller sig undan men också eftersom han har ett libanesiskt medborgarskap.

Enligt egen vilja

Men regeringen, med inrikesminister Anders Ygeman som ansvarigt statsråd, har nu sagt nej.

– Vi har varit i kontakt med Martin Saliba via hans ombud Björn Hurtig och de har meddelat att de motsätter sig ett överförande av straffverkställighet, säger Gustaf Marteleur, ämnessakkunnig på enheten för brottmål och internationellt rättsligt samarbete på justitiedepartementet.

Därmed kommer Sverige inte ansöka om Martin Saliba straff ska verkställas i Libanon.

– Jag välkomnar det här beslutet, det var så här vi ville ha det, säger advokaten Björn Hurtig till SVT Nyheter Väst.

LÄS MER: Stjärnadvokat tar sig an trippelmördare

I övrigt vill inte advokaten uttala sig särskilt mycket.

– Jag jobbar mycket med det här målet just nu. Målet är att han ska frikännas och vi vill få till en resningsansökan till Högsta domstolen.

Rättsprocess väntar i Libanon

Martin Saliba friades först i tingsrätten med dömdes i hovrätten tillsammans med sin äldre bror Mark Saliba för att skjutit ihjäl två unga män och en ung kvinna i Uddevalla 2015.

Innan hovrättsdomen flydde Martin Saliba till Libanon men greps , där han senare greps i september förra året.

Libanon har uppgett att det ska bli en ny rättsprocess i landet och under tiden sitter Martin Saliba häktad. Det är fortfarande okänt när en rättegång kan börja.

– Jag vet inget om hur det blir. De är inte så snabba där nere, säger Björn Hurtig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trippelmordet i Uddevalla

Mer i ämnet