Det var på en parkering vid Bävedalsvägen i Uddevalla som kropparna påträffades. Foto: Google maps

Trippelmordet i Uddevalla – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Det var under en joggingrunda strax före klockan sju på lördagsmorgonen som en person fick syn på en död människa i en bil på en parkeringsplats vid Bävedalsvägen nära Uddevalla sjukhus. Polisen larmades till platsen och strax därefter påträffade man ytterligare två kroppar vid ett förråd i närheten.

Vittnen uppgav sig ha hört knallar vid två olika tillfällen under natten till lördagen, och flera tips kom också in från personer som under natten hört ett högljutt bråk och en bil som kört vårdslöst från området där kropparna hittades.

LÄS MER: Tipsare hörde skott

Trippelmordet i Uddevalla

Oro på platsen

När trippelmordet blev känt i närområdet uppstod oro vid avspärrningarna runt brottsplatsen. Ett tiotal personer försökte ta sig förbi avspärrningarna, men stoppades. Polisen fick ut personerna med hjälp av hundar och batong.

Polisen bekräftade ganska snart att två män och en kvinna skjutits till döds. Kvinnan är född 1996 och männen 1992 och 1993. Samtliga är hemmahörande i Uddevalla.

Brottet skedde enligt polisen mellan 01:00 och 01:30 natten till lördag den 7 mars.

Två bröder misstänks

Dagen efter dådet greps två bröder, 21 och 22 år gamla. Männen, som kommer från Uddevalla, satt häktade misstänkta för mord under fem månaders tid. De nekade till brott. Bröderna och de två mördade männen kände varandra sedan tidigare.

I oktober 2015 dömde tingsrätten den äldre av bröderna till livstids fängelse medan den yngre brodern friades. Domen överklagades till hovrätten.

Under förhandlingarna i hovrätten försvann den yngre brodern utomlands. Hovrätten gick emot tingsrättens dom och dömde båda bröderna till livstids fängelse för morden. Den yngre brodern är internationellt efterlyst och befinner sig enligt uppgifter till polisen i Libanon.

Under sommaren 2016 uppgav polisen att libanesiska myndigheter vägrar att lämna ut den dömde trippelmördaren till Sverige.

Den 15:e november meddelade libanesiska myndigheter återigen att man inte kommer att lämna ut 23-åringen. Enligt svenska justitiedepartementet hänvisar man till att mannen är libanesisk medborgare.

Datum för händelseförloppet

2015

7 mars – Tre döda kroppar påträffas i Uddevalla.

8 mars – Två bröder grips misstänkta för mord.

12 mars – Bröderna häktas för brottet.

23 mars – Ytterligare en man grips misstänkt för inblandning i morden.

25 mars – Även den tredje mannen häktas misstänkt för medhjälp till mord.

21 augusti – Åklagaren åtalar de misstänkta männen.

4 september – Rättegången inleds i en säkerhetssal i Göteborg. Det blev stökigt flera gånger under förhandlingarna. Offrens anhöriga skrek åt de åtalade.

22 oktober – Den äldre brodern döms till livstids fängelse för morden. Den yngre brodern frias.

11 november – Tingsrättens dom överklagas till hovrätten

2016

11 januari – Den yngre av de misstänkta bröderna dyker inte upp till förhandlingarna. Han efterlyses internationellt.

12 januari – Hovrätten beslutar att häkta den yngre brodern.

29 januari – Båda bröderna, Mark och Martin Saliba, döms av hovrätten till livstids fängelse. Då har den yngre brodern flytt landet.

3 mars – Högsta Domstolen beslutar att inte ta upp fallet och livstidsdomarna fastställs.

28 september – Martin Saliba, den yngre av bröderna grips i Libanon.

23 november – Martin Saliba åtalas i Libanon

2017

3 januari – Stjärnadvokaten Björn Hurtig tar sig an den yngre broderns fall.

4 maj – Regeringen säger nej till att låta Martin Saliba sitta av det svenska straffet i Libanon.

16 augusti – Den äldre brodern, Mark Saliba, JO-anmäler anstalten Hall och hävdar att han inte får prata med sin advokat.

2018

14 februari – Rättegången mot Martin Saliba inleds i Libanon.

20 februari – Martin Saliba begär resning till svenska högsta domstolen efter att den äldre brodern tagit på sig mordet.

20 mars – Det framkommer att Sverige fortsätter att försöka förmå Libanon att lämna ut Martin Saliba.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trippelmordet i Uddevalla

Mer i ämnet