Älgkon spanar efter jägarna som fått i uppdrag att skjuta henne och hennes kalvar. Foto: Privat

Trots avlivningsbeslutet: Jägare får inte fatt på aggressiv älg

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan fattade polisen i Lerum beslut om att älgkon som skadat en kvinna skulle avlivas. Men hittills har jägarna inte hittat kon och kalvarna.

– De håller sig undan nu. Man kan tro att de har läst nyheterna, säger Stefan Holm, gruppchef på polisen i Lerum.

Förra veckan skadades en kvinna allvarligt när hon attackerades av en älg i Lerum. Kvinnan vårdas fortfarande på sjukhus. Dagen efter attacken fattade polisen beslut om att älgkon och hennes två kalvar skulle skjutas. Men det har gått sådär med försöken hittills.

Visserligen har det gjorts nya iakttagelser och vid två tillfällen har jägarna försökt hinna till platserna i tid. Men varje gång har älgfamiljen försvunnit.

Tre veckor

Det nuvarande avlivningsbeslutet gäller en månad, så om älgarna kan hålla sig undan tre veckor till så blir det som i höstas. Då fattades också ett avlivningsbeslut mot samma älgfamilj.

– Ja, men så snart det kom ut i media att de skulle avlivas upphörde iakttagelserna av dem. Det blev helt tyst. Ingen såg dem längre. Så då fanns inget behov av att förlänga det avlivningsbelsutet, säger Stefan Holm på polisen i Lerum.

Man kan nästan tro att älgarna läst på vår sajt att de var måltavlor..?

– Jo, men det är nog så. Förra gången blev det ju helt tyst sedan vi fattat beslut och det kom ut i media. Så de kanske hade mobiltelefoner, skojar Stefan Holm.

Stora områden

Den som gör nya iakttagelser av älgfamiljen inne i Lerum uppmanas att kontakta kommunen, som i sin tur kontaktar jägarna. Det är just iakttagelser som krävs; att bara ge sig ut och söka är som att leta efter en nål i en höstack.

– De rör sig ju över väldigt stora områden. Visserligen har jägarna nog bra koll på hur de rör sig och så vidare, men ofta väntar man på att det kommer en iakttagelse, säger Stefan Holm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.