Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hotellägaren Håkan Karlsten på Vrångö: ”Vi har fått tillbaka folk här på ön. Men varje besökare som kommer hit frågar ju hur det står till med covid-19 här.” Foto: SVT

Ön blev världsnyhet – men nu är turisterna tillbaka på Vrångö

Uppdaterad
Publicerad

I början av juni hamnade Vrångö i blickfånget när både nationella och internationella medier rapporterade om att medlemmar i en kör smittats av covid-19. Senare visade det sig att utbrottet på ön var mindre än vad man först befarat – men turismen uteblev ändå.
– Nu verkar det äntligen ha vänt, menar Håkan Karlsten, hotellägare på ön.

I klippet ovan ser du företagare på Vrångö berätta mer om hur coronautbrottet påverkade deras verksamheter.

Årets sommar har varit full av avbokningar för Håkan Karlsten. För honom kom bakslaget i två omgångar: först när coronautbrottet bröt ut tidigare i våras och sedan när media rapporterade att flera öbor testats positivt för covid-19 efter en körövning på ön.

Men trots att det var under 10 procent som testades positivt, och att spridningen därför inte var större här än på andra ställen, så uteblev turismen.

– Första veckan i juni var det inte mycket sömn efter alla skriverier, säger Håkan Karlsten. Det var jättejobbigt för alla runtomkring, som en malström av oro. 

Men nu har det alltså vänt?

– Ja, sedan ett par veckor tillbaka, säger Håkan Karlsten.

”River ju upp sår”

På ön, som ligger i Göteborgs södra skärgård och har knappt 400 invånare, är hotell, restaurang, kafé och matbutik beroende av varandra. Enligt Håkan Karlsten har påfrestningarna varit stora, men detta har samtidigt också inneburit att de som bor på ön svetsats samman.

Är det över nu?

– Nej, inte ännu. Vi har fått tillbaka folk här på ön. Men varje besökare som kommer hit frågar ju hur det står till med covid-19 här. Och det är klart, det river ju upp sår varje gång som man ska berätta om det, säger han.

Vrångö är en ö med knappt 400 invånare i Göteborgs södra skärgård. Turistnäringen på ön fick ta ett hårt slag efter coronautbrottet. Foto: Google Earth

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet