Foto: SVT

Turneringsledaren: ”Överskuggat ganska mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen avslutades världens största fotbollsturnering för ungdomar – Gothia Cup. Men i år har rubrikerna till stor del handlat om det som hände i samband invigningen.

En ledare för ett lag misstänks för att, efter att invigningen avslutats, ha ofredat flera unga tjejer sexuellt. Laget skickades hem och ledaren anhölls och häktades. Han är nu släppt på fri fot men är fortfarande misstänkt för brott.

”Det tär hårt på oss”

För ledningen är det just den här händelsen som tagit upp mycket av energin.

– För oss i ledningen överskuggar det ganska mycket måste jag säga. Det tär hårt på oss och självkart för de som drabbats, säger Lena Rönnefors som jobbar som turneringsledare.

– Men för de som inte varit involverade så tror jag inte att de märkt så mycket av det.

Hur tycker du att ni hanterade frågan när det här uppstod?

– Jag tror inte att vi hade kunnat hantera det så mycket annorlunda. Det är ju mycket sekretess kring det och det tar tid. Man kan inte agera på det förrän man har någorlunda svar från det som polisen ger, säger hon.

”Visa att man representerar sitt lag och sitt land”

Tidigare i veckan berättade Gothia Cups generalsekreterare, Dennis Andersson, för SVT Nyheter Väst att man redan börjat planera för hur Gothia Cup ska gå i bräschen för den här typen av frågor.

Turneringsledaren Lena Rönnefors utvecklar:

– Det handlar väldigt mycket om att försöka vara en förebild. Att vi informerar, försöker få spelare och ledare att lyfta sig lite och visa att man representerar inte bara sig själv här utan sin klubb och sitt land.

– Kan man få den stoltheten så tror jag att det blir lite svårare att göra dumma saker, avslutar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ofredande på Gothia

Mer i ämnet