Foto: Joakim Eriksson

I stormen Alfridas spår – strömavbrott, tågstopp och fallna träd

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals hushåll stod på onsdagförmiddagen strömlösa i Skaraborg och Sjuhärad.

Detta efter att träd blåst ner över elledningar när stormen Alfridas starka vindar drog fram på tisdagskvällen.

Vid 15-tiden på onsdagseftermiddagen var 326 kunder i Sjuhärad och Skaraborg fortfarande utan ström.

– Mitt standardsvar är nu att strömmen ska vara tillbaka senare i eftermiddag, men vi vet inte säkert, säger Lars-Åke Linander vid Vattenfalls pressjour.

Det var vid 20-tiden på tisdagskvällen som strömmen gick i flera hushåll i Skaraborgsområdet. På onsdagsmorgonen stod tusentals av Ellevios kunder i Skövde, Törebooda, Mariestad, Strömstad och Gullspång strömlösa. Vid 14.30-tiden hade alla kunder fått tillbaka strömmen enligt elbolaget Ellevio.

4 miljarder kronor

Det ostadiga vädret slog också ut strömmen för runt 1500 av Vattenfalls kunder i Sjuhärad. Precis som i Skaraborg orsakades problemen av träd som fallit ner över elledningar. Av säkerhetsskäl kunde Vattenfall på onsdagsförmiddagen inte kunnat skicka ut personal för att åtgärda problemen.

– Nu är det totalt 326 kunder i Sjuhärad och Skaraborg som är utan ström, säger Lars-Åke Linander vid Vattenfalls pressjour vid 15-tiden.

Vad gör ni för att undvika strömlöshet, det är ju inget nytt med  dåligt väder och att träd kan blåsa ner?

– Vi investerar 4 miljarder kronor om året i Vattenfalls elnät i hela Sverige, för att åtgärda, reparera och förnya, säger han.

Fallna träd och tågstopp

På flera mindre vägar runtom i region har träd fallit till följd av stormen Alfrida och räddningsarbetet har skett under natten och morgonen.

– Vi hade en del att göra fram till 3 inatt och sedan har det varit lugnt för vår del. Väghållarna sköter sina vägar, och vi åker om det är absolut kris och någon större fara. Det var värre nyårsnatten och nyårsdagen, säger Lotta Molander på räddningstjänsten i Göteborg.

Tågtrafiken mellan Falköping och Jönköping samt mellan Herrljunga och Borås stoppades men på båda dessa sträckor är trafiken igång igen.

Tågstoppet mellan Borås och Varberg kan förhoppningsvis hävas under eftermiddagen, meddelar Trafikverket.

Inställda färjor

Till följd av de kraftiga vindarna har Stena Line ställt in flera färjor mellan Göteborg och Fredrikshamn i Danmark, bland annat Stena Vinga som skulle ha avgått klockan 11.00 på onsdagsförmiddagen.

Tåg kan fortfarande komma att ställas in och ersättas med buss på grund av vädret. Trafikverket uppmanar resenärer att kontakta de aktuella tågbolagen för ytterligare information.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.