Männen var på rymmen dömda för ett mord i Sundsvall när de greps för rån på två matbutiker i Västsverige. Foto: Polisen/SVT

Två av de anhållna för Ica-rånen tidigare dömda för mord

Uppdaterad
Publicerad

Två av männen som på fredagen begärdes häktade efter rån mot två Ica-butiker i Västsverige är tidigare dömda för mord och ska avtjäna långa fängelsestraff. Männen som är i 25-årsåldern dömdes efter en dödsskjutning i Sundsvall 2019 och har sedan januari 2021 varit på fri fot men sökts av polisen.

– Arbetet med rånen gjorde att vi kom dem på spåren, säger spaningsledare Peter Sundblad.

Under onsdagen greps tre personer i en omfattande polisinsats i Glava i Arvika kommun – de häktades senare för rån mot två matbutiker i Västsverige. Åklagaren sa då att ”polisen hade letat efter personerna en längre tid”.

– Det känns så klart jättebra eftersom det är personer som varit efterlysta så länge. Men det känns också olyckligt att de begått fler brott under tiden, säger Peter Sundblad som är spaningsledare i region Väst.

Dödsskjutning i Nacksta

I häktningsframställan som kom under fredagen framkommer att två av de anhållna är de två män som polisen letat efter sedan januari gällande en dödsskjutning i Sundsvall.

Greps vid ett tillslag

Totalt har fyra personer begärts häktade misstänkta för inblandning i rånen i Ica-butiker i Floby och Alingsås. Tre av dem begärs också häktade för grovt vapenbrott. Häktningsförhandlingen hålls under lördagen vid Skaraborgs tingsrätt.

– Det har varit ett intensivt spaningsarbete den senaste veckan och ett tätt smarbete mellan polisregion Öst och väst. Vi har varit många involverade, säger Peter Sundblad.

Han vill inte gå in på detaljer om de gripna personernas bakgrund i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Nacksta

Mer i ämnet