Bilder ur polisens förundersökning. Pistolerna som visade sig vara de som använts vid mordet hittades längs vägen från brottsplatsen till huset där de misstänkta männen greps. Foto: Ur polisens förundersökning

18 års fängelse efter dödsskjutningen i Nacksta – hovrätten ändrar tingsrättens dom

Uppdaterad
Publicerad

Det blev långa fängelsestraff för de tre män som åtalats för mordet på en 28-årig man i bostadsområdet Nacksta i Sundsvall förra vintern. Hovrätten dömer alla tre till 18 års fängelse.

De tre mordåtalade friades i tingsrätten, men enligt hovrätten finns inga förmildrande omständigheter men däremot ett flertal försvårande.

Dödsskjutningen skedde natten mot den 12 december 2019. 28-åringen lockades ut utanför porten där han bodde och där väntade flera beväpnade män. Han sköts med flera skott och avled på platsen.

Bara några timmar senare greps tre män som senare nekande åtalades för mordet.

Dödsskjutning i Nacksta

DNA på vapnen

Bevisningen var omfattande vid rättegången i tingsrätten men de tre männen ansågs inte kunna bindas till mordet, trots att deras DNA fanns på de skjutvapen som hittats.

I hovrätten presenterade åklagaren ny bevisning i form av meddelandekonversation mellan en av de misstänkta och den mördade. Och enligt hovrättens dom är det ställt utom rimligt tvivel att det var de tre åtalade männen som varit på platsen och dödat 28-åringen. Och att mordet planerats i förväg.

Enligt hovrätten sköts offret först inomhus med ett vapen och sedan, med ett annat vapen, utomhus. Han har träffats av totalt åtta skott.

Två av de tre mordåtalade fria

Två av de tre männen är fortfarande på fri fot. När rättegången i hovrätten avslutades yrkade chefsåklagare Marina Amonsson att de tre åter skulle häktas. När beslut om häktning fattades hade två av de tre männen redan släppts åter fria – och sedan dess har de sökts förgäves av polisen. Den tredje avtjänar för närvarande ett fängelsestraff för ett annat brott och är redan frihetsberövad.

– Vi kommer att hitta dem, sa Josefine Perming Tengqvist, chef för polisens avdelning för grova brott.

Nu döms alla de tre åtalade till 18 års fängelse för mord. Hovrätten ser inga förmildrande omständigheter men däremot ett flertal försvårande, vilket gör att de åtalade döms till långa fängelsestraff. Två av rättens ledamöter ville bestämma straffet till livstids fängelse eftersom de ansåg att omständigheterna varit synnerligen försvårande.

Hovrätten har också bestämt att de tilltalade solidariskt ska betala skadestånd till målsägandes mamma, syster och barn samt till dödsboet. Det totala skadeståndsbeloppet är 204 626 kronor jämte ränta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Nacksta

Mer i ämnet