Josefine Perming Tengqvist, chef för polisens avdelning för grova brott i Västernorrland, är tillfreds med häktningsbeslutet. – Men att de inte häktades redan efter rättegångens slut försvårar förstås för oss, säger hon. Foto: Hans Lindblom SVT

Polisens jakt på de misstänkta för Nackstamordet: ”Vi kommer att hitta dem”

Uppdaterad
Publicerad

När rättegången om dödsskjutningen i Nacksta avslutades i hovrätten i fredags yrkade åklagaren att de tre misstänkta – som frikändes och släpptes på fri fot av tingsrätten – åter skulle häktas. Fyra dagar senare gick hovrätten åklagaren till mötes.

– Det hade ju förstås varit bättre för oss om det beslutet kommit innan rättegången i hovrätten avslutades, säger polisens utredningschef Josefine Perming Tengqvist.

Två av de männen som åtalats men friats i tingsrätten för Nackstamordet häktas av Hovrättens för nedre Norrland som på sannolika skäl misstänkta för mordet. Den tredje åtalade sitter redan på en kriminalvårdsanstalt där han avtjänar ett straff för ett annat brott, och häktades därför inte.

Domen i målet kommer först den 22 januari, men det faktum att hovrätten nu häktar männen som på sannolika skäl misstänkta för mordet innebär att hovrätten värderar bevisningen – som kompletterats inför hovrättsförhandlingarna – annorlunda än tingsrätten.

Pekar på fällande dom

Det tyder också på att männen kommer att kunna fällas för mordet.

– Vi är förstås tillfredsställda över att hovrätten beslutat att de tre återigen ska häktas. Det är ju positivt för oss, säger Josefine Perming Tengqvist som är chef för avdelningen för grova brott vid polisen i Västernorrland.

– Men det är klart att det försvårar för oss att det här beslutet inte fattades innan rättegången avslutades. Då var de ju på plats, då satt de ju där alla tre. Nu har två av dem de varit ute i friheten en helg plus ett par dagar till, och då blir det ju svårare för oss att spåra rätt på dem och hitta dem.

”Vi söker dem”

De tre mordåtalade har dessutom inte uppgett några kontaktuppgifter i förundersökningen, vare sig adress eller telefonnummmer, vilket naturligtvis gör det än knepigare att få tag i dem.

Kan de ha flytt utomlands?

-– Det vill jag inte spekulera i. Men vi söker dem, det har vi gjort sedan häktningsbeslutet kom från hovrätten i tisdags. Vi kontrollerar var de kan vara. Och vi kommer att hitta dem, säger Josefine Perming Tengqvist.

Det kommer ni att göra?

– Det kommer vi att göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutning i Nacksta

Mer i ämnet