Foto: SVT

Två män åtalas efter mordet på ett gym i Tuve, Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Två män i 20-årsåldern åtalas för att vara inblandade i mordet som skedde på ett gym i Tuve i slutet av april. En person står åtalad för mord och en person står åtalad för grovt skyddande av brottsling.

– Det är en person som blir avrättad av en maskerad gärningsman, säger åklagaren Helena Treiberg Claeson.

Det var strax innan halv sju på kvällen den 28 april som ett skott avslossades inne på Nordic Wellness i Tuve.

Flera personer blev vittnen till hur en man klev in i lokalen och gick fram till en man i 25-årsåldern och sköt honom i huvudet. Skottet avlossades på nära håll.

Åklagare Helena Treiberg Claeson beskriver händelsen som en ren avrättning. Flera vittnen ska även ha sett honom utanför gymmet.

– Det finns vittnen som säger att de sett honom maskera sig i närheten.

Greps kort därefter

De båda männen som åtalas är kända av polisen sedan tidigare. Kort efter händelsen åkte polisen hem till villan där mannen som misstänks ha skyddat mördaren bor. I källaren hittade man den misstänkta gärningspersonen och i bostaden hittade polisen en maskin tvätt med den misstänktes kläder.

– Det var exakt likadana kläder som han hade på sig vid tiden för mordet, säger Helena Treiberg Claeson.

På kläderna fanns spår av dna från den misstänkta mördaren.

Motivet kan vara en inre konflikt

Enligt henne kände den avlidne och den misstänkte mördaren varandra. Sommaren 2021 ska den misstänkte mördaren ha blivit knivskuren allvarligt. Utredningen kring händelsen lades ner då han inte ville uppge vem som gjort det.

– Det finns uppgifter som vi har hittat i vår utredning där vi misstänker att det handlar om att det är målsägaren och kretsen kring honom som kan vara ansvariga för den här händelsen, säger Helena Treiberg Claeson.

Men om det handlar om någon koppling till kriminella nätverk kan hon inte säga.

De båda åtalade förnekar brotten.

Texten uppdateras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.