• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

I garaget vid Landala hittade polisen sprängmedel i en bil. Foto: Tomas Singer

Två män häktade efter sprängmedelsfynd

Publicerad

Två män häktades på fredagseftermiddagen efter sprängmedelsfyndet i veckan. Den misstänkta kvinnan släpptes på fri fot.

Det var i måndags kväll som stora delar av Kapellplatsen i Landala och ett område vid Smålandsgatan i centrala Göteborg spärrades av. Polisen gjorde ett tillslag i ett garage i Landala, där en bil med sprängmedel hittades. En man i 40-årsåldern greps i samband med tillslaget, och senare greps ytterligare en man.

Båda anhölls senare misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva föremål, samt grovt narkotikabrott.

Längre tids spaning

Stefan Gustafsson, polisen presstalesperson i region Väst, berättade i samband med tillslaget i måndags att insatsen var resultatet av en längre tids spaning.

– Att vi stoppade den här bilen i just Landala var mer eller mindre en slump, med andra ord finns det ingen anledning till särskild oro för Landalaborna, sa han till SVT Nyheter Väst, i måndags.

Kvinnan släppt

På torsdagen greps även en kvinna med koppling till händelsen, men då misstänkt för grovt narkotikabrott. Enligt uppgifter till GP hittades även en stor mängd narkotika i garaget i Landala. Det var efter fyndet i garaget i Landala som polisen kontrollerade ett område vid Smålandsgatan, och det handlade inledningsvis om ett misstänkt farligt föremål även där.

Kvinnan och de två männen begärdes häktade på torsdagen. Kvinnan för grovt narkotikabrott och de båda männen för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, samt grovt narkotikabrott.

– Person A har lämnat över spängmedel och narkotika till person B på en adress i Göteborg, säger åklagare Johan Udén.

Ingen koppling till terror

Enligt åklagaren var kvinnan inblandad i händelsen, men har bara varit med och överlämnat narkotika, tillsammans med en av de misstänkta.

På fredagseftermiddagen häktades alltså de två misstänkta männen, vilket P4 Göteborg var först med att berätta om. Kvinnan försattes på fri fot.

Finns det några misstankar om koppling till terror?

– Nej, jag har inte sett några indikationer på det, säger Johan Udén.

Hur ser du på bevisningen?

– Den är stabil. Det har ju gjorts beslag som kopplar de här personerna till gärningen.

Den ena mannen förnekar båda misstankepunkterna. Och den andra mannen erkänner innehavet av explosivt föremål, men menar att brottet ska bedömas som brott av normalgraden. Han förnekar misstanken om grovt narkotikabrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer