Vklass används bland annat för att vårdnadshavare till elever i grundskolan ska kunna få information från skolan. Foto: SVT

Två misstänks för dataintrånget i Vklass

Uppdaterad
Publicerad

Personuppgifter från 47 000 elever läckte ut från Göteborgs stads lärplattform Vklass. Nu misstänks två personer för dataintrånget, det rapporterar GP.

Det var i augusti som lärplattformen Vklass hackades och personuppgifter från 47 000 elever från Göteborgs stad läckte.

Uppgifterna har legat ute till försäljning på en hemsida och upptäcktes först efter två månader. Uppgifterna gäller elevernas namn, skola, schema och årskurs.

Två personer misstänks nu för dataintrånget. Om brottsrubriceringen blir grovt dataintrång eller intrång av normalgraden återstår att se.

– Vi har inte hela bilden klar, säger Stefan Lind, förundersökningsledare till tidningen.

Granskas efter läckorna

Vklass är enligt företaget själva Sveriges mest använda lärplattform. Tidigare har även uppgifter läckt från andra kommuner och skolor. Händelserna ska nu utredas av Integritetsskyddsmyndigheten (IMY).

– Det är jättetråkigt och jätteallvarligt att det har läckt uppgifter. Vi har gjort allt i vår makt och informerat alla våra kunder, även de som inte drabbats, har Andreas Selling, vd på Vklass, tidigare sagt ill TT.

Uppgifterna som läckte från Göteborg lades ut till försäljning i en annons på internet. Ett allvarligt problem, menar cybersäkerhetsexperten Andrei Sabelfeld som tagit del av annonsen.

Hör honom berätta mer om de läckta uppgifterna i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har inte databasen, men jag har annonsen” – starta klippet för att se cybersäkerhetsexperten berätta om annonsen som påstås sälja de elevuppgifter som läckt från Vklass i Göteborg. Foto: Amanda Gustafsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.