Nordiska motståndsrörelsen (NMR) hejdas av polis vid Fokushuset på Fabriksgatan under demonstration i Göteborg (20170930). Foto: TT

Två nya åtal efter NMR-demonstration

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen väckte åklagaren åtal mot två personer misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten i samband med demonstrationen i Göteborg den 30 september 2017. De personer som är misstänkta deltog i demonstrationståget.

Två personer som deltog i NMR:s demonstration i Göteborg i fjol åtalas, misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten.

”De två personerna åtalas för att ha stört allmän ordning och inte ha följt polisens befallning. De deltog i den folksamling som avvek från den väg som anvisades till starten för Nordiska motståndsrörelsens demonstration”, säger kammaråklagare Jonas Martinsson i ett pressmeddelande.

NMR-demonstration i Göteborg

Enligt Martinsson pågår samtidigt ytterligare förundersökningar om samma brott, samt om våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp.

”Beslut i åtalsfrågan i dessa misstankar är att vänta längre fram”, säger han.

Sedan tidigare har en av ledarna inom NMR dömts för ohörsamhet mot ordningsmakten i samband med demonstrationen den 30 september förra året. Dessutom har elva personer bland motdemonstranterna dömts för bland annat våldsamt upplopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet