Så här kan kvinnan ha sett hur för 13 år sedan. Foto: Polisen/SVT

Tygaffärsmordet: 30 nya kvinnor topsade – fortfarande ingen träff

Publicerad

30 nya kvinnor har topsats. Därmed är halva listan avverkad utan träff. Trots det är polisen hoppfull att lösa det mystiska mordet i en tygaffär för 13 år sedan.

– Vi får hela tiden in ett antal nya tips som bygger ut listan, säger kriminalkommissarie Peter Thylén.

För 13 år sedan mördades en kvinna vid stängningsdags i tygaffären Stuvkällaren som låg i centrala Göteborg. För att få fatt i mördaren släppte polisen i oktober förra året en ny fantombild av den misstänkta mördaren. Tipsen vällde in.

Polisen kom fram till att ett 50-tal nya kvinnor som var helt nya i utredningen skulle topsas. Nu är mer än halva listan avverkad.

– Drygt 30 kvinnor har topsats utan träff. Samtidigt får vi hela tiden in ett antal nya tips som bygger ut listan, säger kriminalkommissarie Peter Thylén vid Göteborgspolisen.

Hittills har polisen fokuserat på dem som bor i Västsverige men nu blir det mer fokus på Malmö och Stockholm.

Bra DNA

Den nya fantombilden togs fram av ett amerikanskt företag och utredningssektionen Kalla Fall i region Väst, som genom ny teknik gjort bilden med hjälp av DNA från mordplatsen. Efter att den presenterats har det kommit in hundratals nya tips.

– Vi har ett väldigt bra DNA så när vi väl får träff är det rätt person. Det binder nämligen gärningspersonen till brottsoffret och inte bara till brottsplatsen.

Ett tips kan räcka

Totalt har över 700 personer topsats i fallet utan resultat. Men polisen tycker att det är viktig att ärendet lever.

– Varje gång bilden visas kommer det några nya tips. Och det kan ju räcka med ett enda tips.

Känns det inte hopplöst?

– Visst kan det kännas hopplöst, men vi jobbar även med ett mord från 1994 och det är ännu svårare, säger Peter Thylén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.