Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du träffa ukrianska hopphästen ”Nobbe” vars liv fick en dramatisk vändning efter Rysslands invasion av Ukraina. Foto: Alva Karlsson/SVT

Hopphästen ”Nobbe” släpptes ut i krigets Ukraina – nu har han landat i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs fältrittklubb är troligtvis den första ridklubben att rädda ukrainska hästar från kriget. I ett nytt projekt så har klubben köpt fyra hästar som i helgen anlände till Göteborg. Efter en dramatisk resa som tog två veckor så vilar de nu upp sig i karantänboxar innan de ska tränas in i verksamheten.

– Just nu vet vi inte vilka trauman hästarna har med sig, säger Erica Lundqvist, verksamhetschef på Göteborgs Fältrittklubb.

Starta klippet för att träffa hopphästen Nobbe som tvingades leva som vildhäst i krigets Ukraina – nu mumsar han hö i Göteborg.

Göteborgs fältrittklubb behövde nya ridskolehästar, och i och med den rådande hästbristen i Sverige så behövde klubben vidga sina val och sökte därför tips på ridskolehästar via sociala medier. Där fick de tips om en organisation i Ukraina. Det ena ledde till det andra och nu står det fyra nya hästar från Ukraina i stallet vid Delsjöområdet i Göteborg.

– Vi vill ge hästarna lite trygghet, en trygghet som de inte har haft på ett år. Vår förhoppning är att de ska stanna i många år, säger Erica Lundqvist, verksamhetschef på Göteborgs Fältrittklubb.

Samlat in över 60,000 kronor

Projektet har skapat stort engagemang i klubben som har drygt 1 000 medlemmar. För att finansiera projektet startade klubben en insamling som i dagsläget har över 60,000 kronor enligt Erica Lundqvist. I den vändande transporten tillbaka till Ukraina hade klubben dessutom samlat in diverse olika material och foder till hästarna som är kvar i kriget.

”Hoppas det kan ge ringar på vattnet”

Göteborgs fältrittklubb är troligtvis först i landet med ett sådant här projekt, men trots att det tagit tid är Erica Lundqvist positiv till att göra om det.

– Vi hoppas att det här kan ge lite ringar på vattnet så att fler, både privatpersoner och ridskolor runtom i landet kan följa efter oss och rädda fler hästar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.