Det pågår nu en förundersökning om tjänstefel, alternativt brott mot tystnadsplikten. Foto: SVT

Ulrika knivhöggs vid kommunhuset efter socialens miss

Uppdaterad
Publicerad

Ulrikas ex-partner var våldsam, och socialen i Lilla Edet visste om det. Trots det informerade de honom om när hon skulle komma dit, och efter besöket knivhögg han henne på parkeringen.

– Jag kände bara att nu dör jag, det är precis det här jag har varit rädd för, säger Ulrika.

Det var i augusti i år som Ulrika attackerades av sin ex-partner, efter att ha skrivit på ett papper på socialen.

Ex-partnern var dömd för grov kvinnofridskränkning och hade kontaktförbud mot Ulrika, som också polisanmälde honom för att ha brutit mot det vid tre tillfällen.

Förundersökning om tjänstefel inledd

Anledningen till att han visste var hon skulle befinna sig, var att socialen hade informerat honom om det. Lilla Edets kommun har tidigare gjort en Lex Sarah-anmälan och händelsen utreds nu av Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Det har också inletts en förundersökning om tjänstefel, alternativt brott mot tystnadsplikten vid Åklagarkammaren i Uddevalla.

– Vi ser naturligtvis väldigt allvarligt på det som har inträffat och det är en fruktansvärd händelse. Nu avvaktar vi de utredningarna som pågår, och så får vi ta ställning efter det, säger Lotte Mossudd, socialchef på Lilla Edets kommun.

Ex-partnern nekar till mordförsök

Rättegången mot Ulrikas ex-partner inleds på onsdag. Han nekar till mordförsök men erkänner grov misshandel.

Ulrika heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.