Ungdomar kräver svar om jobben

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 6.000 ungdomar går arbetslösa i Göteborgsregionen. Flera av dem har bittra erfarenheter av hur arbetsmarknadspolitiken fungerar. Vi lät några arbetssökande ungdomar ställa frågor till lokala politiker i Göteborg.

Marcus Bengtsson och Cornelia Öst frågar:

Varför är bemanningsföretagen så många och så stora i Göteborg? Vi har jobbat på bemanningsföretag och blivit väldigt illa behandlade där. Vad gör detta för människor som idag är utsatta i arbetslöshet?

Fokus arbete

Mats Pilhem (V) kommunalråd i Göteborg svarar:

Bemanningsföretag är ett gissel som skadar ungdomars möjlighet att komma in på en arbetsmarknad.

Bemanningsföretag ska vara just det som de var till för från början – att se till att klara mycket tillfälliga pucklar i efterfrågan. De ska inte vara ett permanent inslag i företagens sätt att rekrytera folk.

Hampus Magnusson (M) biträdande kommunalråd i Göteborg svarar:

Det är ju en bransch som har vuxit till här nu. Dessutom en ny bransch så det har funnits en del bryderier i hur man hanterar den. De här situationerna är naturligtvis oacceptabla. Så får det inte gå till. Det ska beivras givetvis.

Helene Odenjung (FP) kommunalråd i Göteborg svarar:

Det låter inte bra och så får det inte gå till. Här behöver vissa bemanningsföretag skärpa sig. Det finns mycket att göra för att förbättra ungdomars möjligheter att få sitt första jobb, bland annat att fortsätta sänka trösklarna in på arbetsmarknaden. Sänkt arbetsgivaravgift för unga är ett exempel. Fortsatt utbyggnad av lärlingsutbildningar är ett annat.

Jörgen Fogelklou (SD) ledamot i SD Göteborg svarar:

Bemanningsföretag var i grund och botten något positivt. Om det hade fungerat som det var tänkt. I dag är de överetablerade, vilket medför en osäkerhet, i synnerhet för unga i dessa företag. Att bemanningsföretagen dessutom är stora innebär ju att det faktiskt finns ett riktigt behov av anställningar ute på arbetsmarknaden istället. Vilket vi tycker vore ett bättre alternativ.

David Lega (KD) kommunalråd i Göteborg svarar:

Att ungdomar utnyttjas är oacceptabelt och måste stoppas. Regler ska följas och arbetsplatsen ska vara trygg. Vi vill förbättra företagsklimatet och stötta företagare i Göteborg för att fler ska hitta jobb. Fler företag ger fler jobb och välmående företag ger trygga anställningar.

Theo Papaioannou (VV) kommunfullmäktigeledamot i Göteborg svarar:

Ungdomsarbetslösheten är en av de viktigare frågorna som måste hanteras snarast. Det är givetvis inte bra att ungdomar behandlas på detta sätt. Tyvärr är många företag kortsiktiga och vill ha personal via bemanningsföretag för att kunna hålla nere sina kostnader. Hur man ska få bukt med detta är svårt att svara på. En ökad dialog med näringslivet behövs med all säkerhet. Jag vet att detta är inget svar som ungdomar förväntar sig men jag har tyvärr inget bättre att leverera i dagsläget. Däremot kan jag säga att vi ser problemet och kommer att göra vad vi kan för att få bukt med det.

Anna Johansson (S) kommunalråd i Göteborg svarar:

Bemanningsföretag kan vara bra för att klara toppar, men inte för alla alltid. Vi vill se över lagstiftningen för när bemanningsföretag får användas.

Pania Tiemori frågar:

Varför det är så många ungdomar som blir utlasade här i Göteborg och inte har någon möjlighet att få en heltidsanställning?

Hampus Magnusson (M) biträdande kommunalråd i Göteborg svarar: 

Det är ju inte tänkt att LAS ska användas på det viset. Det ska ju vara en trygghet och inte ett hinder. Men vi har sänkt arbetsgivareavgifterna för unga och gjort det lättare att komma in på arbetsmarknaden.

Mats Pilhem (V) kommunalråd i Göteborg svarar:

Både i Göteborg och i samhället utanför har vi missbrukat den regeln så att efter 720 dagar har vi slutat ringa. Nu har vi bestämt i Göteborgs stad att sluta arbeta på det sättet. Vi kan garantera att när las-reglerna slår till på den 720:e dagen så ska vi kunna erbjuda ett fast jobb.

Helene Odenjung (FP) kommunalråd i Göteborg svarar:

Dagens turordningsregler i lagen om anställningsskydd utgår ifrån anställningstid, slår hårt mot unga behöver ersättas m turordning som också baseras på enskildes kompetens. Definitionen ska parterna komma överens om.

Förändringen gör det lättare för unga att få fäste på arbetsmarknaden och gör det mindre riskabelt för äldre att byta jobb

Det ger en mer flexibel och välfungerande arbetsmarknad. Kombinerat med ett bättre stöd i omställningen.

Jörgen Fogelklou (SD) ledamot i SD Göteborg svarar:

SD driver en jobbskapande politik. Det behövs strukturella åtgärder för att uppnå full sysselsättning. Ungdomsarbetslösheten är något vi snarast måste få bukt med. Det regler som gäller för LAS drabbar idag ungdomar negativt i högre grad. Därför behövs fler undantag. Vi vill också införa en ny anställningsform – lärlingsjobb, samt att starta-eget bidraget bör utökas med sänkt åldersgräns och ökad omfattning i tid, och att de diskriminerande instegsjobben omedelbart slopas.

David Lega (KD) kommunalråd i Göteborg svarar:

LAS ska inte vara ett hinder att komma in, och Göteborg ska agera som ett föredöme.

Det är bra om ungdomar kan få utbildning för att kunna få ett fast jobb i Göteborg.

Anna Johansson (S) kommunalråd i Göteborg svarar:

Återanställningsrätten ska gälla, det ska inte gå att gå runt LAS genom att ta in bemanningspersonal i stället. Socialdemokraterna i  Göteborg har tagit initiativ till att vikarier i kommunen som är lämpliga för jobbet ska erbjudas utbildning o fast anställning och ej lasas ut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus arbete

Mer i ämnet