Uppmanade kvinnor att berätta om bristande vård

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett argt inlägg i sociala medier om brister i vården har Julia Wiel Fridén, efter en uppmaning, fått ta emot många historier om problem med vården för kvinnor.

Julia Wiel Fridén sitter med en bunt med papper i handen. Det är historier hon har fått in, på en natt, om andra kvinnor som anser sig felbehandlade i vården.

Smärta och oförstående läkare

Det handlar om smärtsamma spiralinsättningar, om oförstående vårdgivare till smärtsamma kvinnosjukdomar och gynekologer som beter sig oacceptabelt.

– Det är så många olika berättelser inom hela kvinnohälsovården. Jag har fått in 20 historier på denna korta tiden, säger Julia Wiel Fridén.

Gjorde argt inlägg

Hon gjorde själv ett inlägg i sociala medier om ett utlovat cellprov som inte blev av på ett halvår. När besöket väl gjordes visade det sig att cellförändringarna ökat kraftigt. Sedan uppmanade hon kvinnor att skicka sina historier till henne.

– Jag blev så jäkla frustrerad och bara kände att jag måste göra någonting. Då kände jag att jag ville samla alla de här historierna.

”Historier jag hört hela mitt liv”

Men är inte det här ett vårdproblem och inte ett kvinnoproblem. Kan inte män felbehandlas också?

– Så är det säkert men jag har fokuserat på kvinnohälsovården. För där finns historier som jag har hört i hela mitt liv och jag tänker inte släppa det här nu. Jag tänker dra det här vidare på något sätt, säger Julia Wiel Fridén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.