Foto: Sandy Hansson

Krismöte efter bussbråk

Uppdaterad
Publicerad

Ett 50-tal upprörda bussförare samlades i Frihamnen på måndagsmorgonen inför krismötet om den nedbrottade busschauffören.

Bussförarna från Transdev (tidigare Veolia) protesterar mot det som hände en av deras kollegor, som under uppmärksammade former, handfängslades och kastades av en buss i helgen sedan han åkt utan färdbevis.

– Jag tittade på filmen som lagts ut på Youtube tillsammans med mitt barnbarn, berättar Salihu Ramadan, en av förarna. Hon frågade ”Är du inte rädd att åka, när det finns sådana kontrollanter? Jag började gråta.

Tjänstekort drogs in

Förarna vill ha klarhet i vilka regler som gäller för deras resor i anslutning till arbete. De berättar att de tidigare hade ett tjänstekort som de kunde resa med, men att det drogs in vid årsskiftet.

– Vi måste kunna åka gratis. Vårt jobb blir omöjligt annars, säger förarna.

Rätt åka gratis

Enligt Maria Björner Brauer, enhetschef på Västtrafik, har bussförarna rätt att åka gratis tillbaka till sin arbetsplats på bussdepån efter avslutat arbetspass. Det är även Transdevs uppfattning.

– De får åka när de är i tjänst och den här föraren var på väg tillbaka till bussdepån och därmed var han i tjänst, säger Eva Tiséus, marknadschef på Transdev.

Så vakterna har gjort fel?

– Ja, det är vår bedömning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ilska mot biljettkontrollanter

Mer i ämnet