Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här dumpas gammal asfalt som fyllnadsmaterial för en korsning på gamla E20 vid Södra Härene. Foto: Yannick de Raaff

Vägbygge stoppat i Vårgårda – Trafikverket använde gammal asfalt

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket har använt gammal asfalt som fyllnadsmaterial vid ombygget av korsningen mellan gamla E20 och väg 2504 i Södra Härene. Det har fått boende att protestera och nu har Vårgårda kommun både stoppat och polisanmält bygget.

– Vi har lämnat en anmälan om miljöbrott, det är vi skyldiga till i det här fallet, säger Carolina Theen, biträdande miljöchef på Vårgårda kommun.

Martin Sandberg bor alldeles intill den korsning på gamla E20 som nu byggs om för anslutning mot Nossebro och mot nya E20. När en ny kurva byggs har Trafikverket använt gammal asfalt som fyllnadsmaterial.

– Vi är oroliga eftersom det är inom strandskyddat område, som närmast 50 meter från Nossan som sedan rinner ut i Vänern. Asfalt är asfalt och är väl knappast miljövänligt, säger han.

Inga naturliga ämnen

Vårgårda kommuns biträdande miljöchef är tveksam till förfarandet och har meddelat byggstopp. Hennes inställning är att det är anmälningspliktigt att använda avfall som fyllnadsmaterial, även om avfallet inte är miljöfarligt.

– Det är inte farligt avfall, men det är avfall och innehåller inga naturliga ämnen, säger Carolina Theen, biträdande miljöchef.

”Visar bra värden”

Trafikverket har svarat att de är klara och ändå inte hade tänkt fylla med mer gammal asfalt.

– Vi har tagit prov på materialet och det visar bra värden. Det är inte miljöfarligt, säger Marita Karlsson, projektledare på Trafikverket.

Nu tar både bygget och biträdande miljöchefen semester. Först i augusti tar kommunen ställning till om och i så fall hur ärendet ska tas vidare.

Två polisanmälningar

Både Martin Sandberg och Vårgårda kommun har polisanmält saken. Enligt miljöbalken är kommunen skyldig att polisanmäla om någon påbörjar anmälningspliktig verksamhet utan att anmäla. Det skulle då kunna vara ett miljöbrott.

– Men det är oklart om det kommer att bedömas så eftersom Trafikverket haft kontakt med kommunen 2021 och då fått ett oklart besked om vad som gäller, säger Carolina Theen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.