Valsedlar Foto: TT

Valsedlarna håller på att registreras

Uppdaterad
Publicerad

Den 9 september är det dags för val, men redan i tisdags gällde det att ha beställt valsedlar för att få leveransgaranti.

I tisdags var sista dagen för att skicka in valsedlar och få leveransgaranti, nu håller valsedlarna på att registreras hos länsstyrelsen.

– Det tillkommer alltid några efter den 10 april, men då är de inte garanterade att få sina valsedlar tryckta och levererade 45 dagar innan valdagen, berättar länsjuristen Linda Bidetedt på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Val 2018 Väst

Väntat med öppna listor

Länsstyrelsen håller nu på att gå igenom det inskickade materialet en efter en och enligt Bidestedt så väntas det alltid att det blir några så kallade öppna listor, det vill säga att de står utan tillräckligt med kandidater.

– Det brukar alltid vara några partier som inte får ihop tillräckligt med kandidater. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna brukar tillexempel inte få ihop kandidater i alla kretsar. Men partier kan också välja att ha öppna listor.

Är det några nya partier som registrerat sig år?

– Vi har inte hunnit gå igenom alla men de som är hyfsat nya är väl Regionens framtid och Medborgerlig samling.

De partier som ännu inte beställt valsedlar kan göra det i efterhand, men då finns det ingen garanti för att de ska få valsedlarna 45 dagar innan valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Väst

Mer i ämnet