Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Pernilla Magnusson, chef för omsorgsförvaltningen i Skara kommun, om situationen på Vallehemmet där 11 av 30 av de boende avlidit i covid-19 Foto: SVT

Var tredje boende dog i covid-19 – Skara kommun vägrar berätta var

Uppdaterad
Publicerad

På bara en månad har elva personer på det särskilda boendet Vallehemmet i Skara dött i covid-19. De avlidna utgör en tredjedel av alla som bor där. Kommunen har inte velat berätta om ärendet, än mindre att merparten av alla dödsfall inträffat på ett och samma boende.
– Vi hänvisar till patientsekretessen, säger Pernilla Magnusson, omsorgschef i Skara.

Hör Pernilla Magnusson i klippet ovan berätta om smittspridningen på Vallehemmet.

Coronasmittan härjade som värst på Vallehemmet från slutet av maj till slutet av juni. De flesta boende och i personalen var smittade, bekräftar nu kommunen för SVT Nyheter Väst. Under dessa veckor dog en tredjedel av de boende på hemmet.

– Elva personer dog på det aktuella hemmet efter att ha smittats av covid-19. När det gäller en person är vi osäkra på om dödsorsaken var covid, men elva är ändå det vi uppger, säger Pernilla Magnusson.

Skara kommun har inte velat berätta på vilka boenden som smittan finns. I stället har kommunen lämnat gemensamma siffror för samtliga fem boenden. Därmed har det heller inte synts tydligt hur illa det varit på just Vallehemmet. Bara anhöriga till de som smittats har meddelats. Anhöriga som till exempel velat ta hem boende för att skydda dem har därmed inte haft något underlag för att göra det.

Ordinarie personal

Varför kom då smittan in? Det vet inte omsorgschefen, men det handlar inte om outbildad personal framhåller hon.

– Vi hade ju ordinarie personal och dessutom en speciell grupp som blivit specifikt utbildade för att jobba på en covidenhet som fick skifta och jobba på det här boendet, säger Pernilla Magnusson.

Vallehemmet finns just nu inte med bland de 91 hem som Ivo sagt ska granskas särskilt. Men enligt vad Ivo uppger för SVT kan boenden mycket väl komma att läggas till listan och det kan det därmed ändå bli en fördjupad granskning i Skara.

På ett annat särskilt boende i Skara kommun har två personer avlidit i covid-19. Där har en anhörig till en boende begärt ut information om var smittade och döda finns, men fått nej av kommunen. Ärendet är överklagat till kammarrätten.

Totalt har 16 personer avlidit i covid-19 i Skara, enligt Ivo:s statistik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet