Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera hundra anställda på Sahlgrenska universitetssjukhus omfattas av Vårdförbundets strejkvarsel. Foto: SVT

Vårdförbundet varslar om strejk – 29 enheter på Sahlgrenska berörs

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundet varslade under tisdagen runt 2 000 medlemmar om strejk – däribland drygt 400 personer på 29 enheter på Sahlgrenska universitetssjukhus.

Hör facket motivera strejkvarslet i videon.

– Ett strejkvarsel i sjukvården blir väldigt tunt om det inte får påverkan alls, säger Matilda Eriksson, vice ordförande för Vårdförbundet i Västra Götalandsregionen och förtroendevald på Sahlgrenska.

Om ingen överenskommelse mellan Vårdförbundet och arbetsgivaren Sveriges kommuner och regioner, SKR, nås utbryter strejken klockan 11 den 4 juni.

Yrkesgrupperna som omfattas är biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor.

– Det är klart att viss vård kan behöva skjutas upp, och det kan vara så att man kan få vård någon annanstans i regionen. Men det är ett välavvägt varsel där vi har tittat noga på att det inte ska få allvarliga konsekvenser för svårt sjuka, säger Matilda Eriksson.

– Nu kommer jag ha kontakt med HR-chefen på SU som ska få ta del av varslet i detalj. Därefter kommer de själva att behöva landa i detta, säger Västra Götalandsregionens förhandlingschef Charlotta Cellbrot till GP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.