Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helén Eliasson (S): ”Svensk hälsa- och sjukvård är mitt i en sjukvårdskris”. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Sex miljarder kronor extra till regionerna – VGR: ”Räcker inte”

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen meddelade regeringen att man skjuter till sex miljarder kronor till regionerna. Tanken med tillskottet är att minska på generella uppsägningar av sjukvårdspersonal.

– Det är välkomnat men kommer inte räcka på långa vägar, säger regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson (S).

Den ökade inflationen har slagit hårt mot vården, inte minst i Västra Götalandsregionen.

Sjukhusen i regionen har ett underskott på 3,3 miljarder kronor och på Sahlgrenska Universitetssjukhuset har man larmat om ett budgetunderskott på 1,7 miljarder kronor – det motsvarar runt 2 000 av totalt 17 000 tjänster.

Tanken med regeringens budgettillskott är att regionerna ska kunna få förutsättningar för att behålla vårdpersonalen.

– Går pengarna till sjukhusen kommer det att betyda en del. Men det kommer inte att ta bort behovet av att förändra och spara väldigt mycket pengar, säger Cecilia Dalman Ek (S) ordföranden för Sahlgrenskas styrelse.

Oklart hur mycket Sahlgrenska får

Även regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson (S) anser att tillskottet inte är tillräckligt.

– Svensk hälsa- och sjukvård är mitt i en sjukvårdskris där det i år saknas ungefär 24 miljarder kronor, säger regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson (S).

Exakt hur mycket Sahlgrenska eller regionen kommer att få från tillskottet på totalt sex miljarder kronor, är i nuläget oklart.

– Räknar man ungefär på det så som man brukar göra med generella stadsbidrag, då skulle det motsvara knappt en miljard för Västra Götalandsregionens del, säger Helén Eliasson (S).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sahlgrenska har underskott på över en miljard och nedskärningar på personal väntar. I klippet förklarar ekonomidirektör Anders Glansén varför. Foto: Magnus Dennert/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.