Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett slag i ryggen” – hör undersköterskornas starka reaktioner när munskyddskravet återinfördes i juli 2022. Foto: Privat / George Adam/SVT

Vårdpersonalens oro efter munskyddskravet: ”Jag sjukskriver mig”

Uppdaterad
Publicerad

Den fjärde juli återinfördes kravet på munskydd för vårdpersonalen i Västra Götalandsregionen. Något som väckt starka känslor bland flera inom sjukvården.

– Spontant kände jag ”jag sjukskriver mig – psykisk ohälsa”. Det tar så mycket energi, säger Cia Jöhnk, undersköterska på Kungälvs sjukhus.

Samtidigt som coronarestrektionerna i samhället tagits bort så har kravet på munskydd återinförts i regionen för vårdpersonal.

Ångest, trauma och en klump i magen. Så beskriver flera inom sjukvården, som SVT Nyheter Väst pratat med, känslorna efter munskyddskravet.

Coronaviruset i Västsverige

– Det kändes som ett slag i ryggen. Det inte roligt för någon, kanske för samhället men inte för oss som jobbar i vården, säger Heléne Hjalmarsson, även hon undersköterska på Kungälvs sjukhus.

Ökad smitta

Bakgrunden är ökad smitta och enligt regionen handlar det om att minska risken för smittspridning av covid-19 för medarbetare och patienter.

– Det är klart att det är jättejobbigt och det är många som jobbat väldigt hårt och länge under en pressad situation. Jag har full förståelse för att det kommer tillbaka mycket tankar runt den tiden men det här är något vi hoppas ska vara under en begränsad tid, säger Kristine Rygge, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland.

”Dubbla budskap”

Men undersköterskan Cia Jöhnk är kritisk mot hur munskyddet används.

– Det används inte på rätt sätt. Man har det hängandes på örat eller på armen. Det är bara där för syns skull – för att arbetsgivaren vill att det ska vara så.

Har du lyft detta på jobbet?

– Ja, det är något vi pratar om hela tiden.

Nu ökar ju covidfallen i regionen. Är det inte rimligt att ha munskydd för att skydda äldre och de som är i riskgrupp?

– Absolut, men för mig blir det dubbla budskap. Det här att covid inte längre är samhällsfarlig, man ska typ leva som vanligt, men samtidigt ska vi inom vården ha munskydd hela tiden, säger Cia Jöhnk.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet