Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Hisings Backa och hör boende berätta om värmen i klippet. Foto: SVT

Varmast i fattigare områden: ”De har byggt bort grönskan”

Uppdaterad
Publicerad

Var du bor påverkar hur varmt det är – och fattigare områden har högst mediantemperatur på somrarna, visar SVT:s kartläggning. Nu vill Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att kommuner planerar för värmeböljor och vidtar åtgärder.

– Förut fanns träd och man såg barn leka, nu bygger de så mycket här – och det har blivit så varmt, säger Meena Amiri, boende i Hisings Backa.

Områden med större socioekonomiska utmaningar har i snitt 1-2 grader varmare mediantemperatur än andra områden, sett till yttemperaturen. Det visar SVT:s kartläggning av sommarmånaderna, som jämför MSB:s kartläggning över temperaturskillnader med SCB:s socioekonomiska index.

Yttemperaturen har mätts upp med hjälp av satelliter som mäter temperaturen på ytor, som mark och tak, och orsaken till att områden får hög yttemperatur är ofta tät bebyggelse, stora områden med asfalt och stora tak.

Klimatförändringar i Sverige

Behövs åtgärder för värmeböljor

MSB har tagit fram den så kallade värmekarteringen, även kallad heat map, för att kommuner ska använda den i sin planering för värmeböljor.

– Man kan också identifiera svala områden, till exempel parker, som kan vara bra att spara i en samhällsplanering i en stad, Cecilia Alfredsson, handläggare på enheten för arbete med naturolyckor och beslutsstödsystem på MSB.

– Man ser att områden med tät bebyggelse, hårdgjorda ytor och stora tak blir mycket varmare. Vi vill att kommunerna identifierar områden som visar höga temperaturer och vidtar konkreta åtgärder, som att plantera träd och göra åtgärder i fastigheter som har problem med värme.

Sårbara grupper drabbas

Vilka risker finns om man inte vidtar åtgärder?

– Framförallt drabbas sårbara grupper som äldre, små barn och personer med kroniska sjukdomar vid en värmebölja.

Över 3 000 lokalområden i Sverige har undersökts i SVT:s kartläggning, och här har områden med stora socioekonomiska utmaningar 29 grader i mediantemperatur medan motsvarade siffra för områden med goda socioekonomiska förutsättningar är 27 grader.

Selma Lagerlöfs torg i Hisings Backa i Göteborg räknas som ett område med stor socioekonomisk utsatthet – och här är mediantemperaturen bland de högsta i landet, med en yttemperatur på 34 grader. Flera boende här har reagerat på att grönska byggts bort vid torget.

Följ med till Hisings Backa och hör boende berätta om värmen i klippet.

Källa och metod

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har med hjälp av satellitdata kartlagt de högsta uppmätta temperaturerna på Sveriges yta.

För att få en tydligare bild av de regionala skillnaderna så har vi grupperat mätningarna utifrån statistiska områden.

Eftersom flera mätningar av topptemperaturen ofta har gjorts inom de geografiska områden vi visar så använder vi medianen inom området för att visa på ett genomsnitt.

Mediantemperaturen under juni, juli och augusti visar att den högsta mediantemperaturen i de flesta områdestyper är 27°C, medan den är högre i områden med socioekonomiska utmaningar.

Vi har avgränsat ytorna till tät- och småorter som de är geografiskt definierade av Statistiska centralbyrån för att fokusera på områden med mycket bebyggelse och människor.

Mätningarna är gjorda klockan elva på förmiddagen, under sommarperioden juni till augusti under åren 2020 till 2022. Den mätning som visas är den högsta uppmätta temperaturen per 30 meters område.

Mätningarna kommer från satelliterna ”Landsat 7” och ”Landsat 8”. Dessa rör sig i omloppsbanor och passerar olika delar av jorden vid olika tidpunkter, vilket kan göra att två mätpunkter som ligger nära varandra kan ha gjorts vid olika tidpunkter och därför kan skilja sig.

En annan möjlig felkälla är tunna molntäcken som kan maskera eller dämpa temperaturmätningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet